Локална скупштина са мањим бројем одборника

Данашња седница Општинског већа са дневним редом од 50 тачака започела је разматрањем нацрта Статута општине Алексинац. Овај документ је претрпео извесне промене међу којима су и оне које се тичу избора у месним заједницама и броја одборника у локалној скупштини.

predsednik Nenad Stanković‒ Избори за месне заједнице убудуће ће се спроводити на начин на који се спроводе општински и републички избори. То подразумева бирачка места, гласачке кутије, бирачки одбор, кандидовање. Неће постојати цензус, него ће у Савете улазити они који добију највише гласова – рекао је председник општине Ненад Станковић.

С обзиром на смањење броја становника а тиме и броја бирача на територији општине (тренутно је око 41.000) Станковић је навео да су се створили услови да се смањи и број одборника у локалној скупштини. У следећем сазиву скупштина ће имати 41 одборника што ће, како је рекао, омогућити бољи и ефикаснији рад.

У наставку седнице чланови већа су усвојили Извештај о оствареним приходима и извршеним расходима буџета за девет месеци ове године као и Одлуке о поверавању обављања послова јавним комуналним предузећима и предузећу за путеве и стамбено комуналну делатност.

Већници су дали сагласност и на Програме пословања и финансијске планове ових предузећа и установа чији је оснивач Скупштина општине. Усвојене су и одлуке о ценама услуга комуналних предузећа и предузећа за путеве, а како је овом приликом рекао директор „Комуналних услуга” Будимир Марковић, цене услуга овог предузећа се неће мењати у наредној години.

И на овој седници прихваћени су предлози за вансудска поравнања са грађанима које су ујели пси луталице. Овог пута реч је о десет грађана из Алексинца, Малог Дреновца, Бобовишта и Кормана.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 1 =