Pijaca

Kupci na pijaci uglavnom penzioneri

Ponuda svežeg sezonskog povrća na aleksinačkoj Zelenoj pijaci je zadovoljavajuća, ali potražnja ovih namirnica nije velika. Po tvrdnjama prodavca, razlog slabe tražnje je niska kupovna moć većine građana.

‒ Aleksinac kao Aleksinac je malo mesto i mogu vam reći da je sada pijaca penzionerska, to su većinom penzioneri. Proizvođači se pripremaju sada za prolećnu setvu i pripremaju se za jesenju prodaju. Kupuju se uglavnom kad su penzije ili plate u javnom sektoru. Radnim danima prođe od 40 do 50 ljudi, nego eto mi smo navikli pa izađemo da se malo rekreiramo ‒ kaže prodavac Raca Dinić.

Pijaca

Za glavicu zelene salate danas je bilo potrebno izdvojiti od 30 do 50 dinara, za kilogram spanaća od 160 do 200, a za vezu crvene rotkvice od 25 do 30 dinara. Na pijaci je i dobra ponuda sezonskog povrća iz uvoza i kilogram paradajza koštao je oko 200 dinara, koliko je vredeo i kilogram krastavca, dok je za komad ljute papričice trebalo izdvojiti 50 dinara.

Od redovne ponude, po robi koja najviše poskupljuje izdvaja se crni luk, pa se kilogram ovog povrća danas prodavao za 80 do 90 dinara, dok ista količina šargarepe staje 80 dinara. Blagi rast cena zabeležen je i kod krompira, koji je poskupeo za 10 dinara i kilogram sada košta 70 dinara.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − nine =