Pijaca

Купци на пијаци углавном пензионери

Понуда свежег сезонског поврћа на алексиначкој Зеленој пијаци је задовољавајућа, али потражња ових намирница није велика. По тврдњама продавца, разлог слабе тражње је ниска куповна моћ већине грађана.

‒ Алексинац као Алексинац је мало место и могу вам рећи да је сада пијаца пензионерска, то су већином пензионери. Произвођачи се припремају сада за пролећну сетву и припремају се за јесењу продају. Купују се углавном кад су пензије или плате у јавном сектору. Радним данима прође од 40 до 50 људи, него ето ми смо навикли па изађемо да се мало рекреирамо ‒ каже продавац Раца Динић.

Pijaca

За главицу зелене салате данас је било потребно издвојити од 30 до 50 динара, за килограм спанаћа од 160 до 200, а за везу црвене ротквице од 25 до 30 динара. На пијаци је и добра понуда сезонског поврћа из увоза и килограм парадајза коштао је око 200 динара, колико је вредео и килограм краставца, док је за комад љуте папричице требало издвојити 50 динара.

Од редовне понуде, по роби која највише поскупљује издваја се црни лук, па се килограм овог поврћа данас продавао за 80 до 90 динара, док иста количина шаргарепе стаје 80 динара. Благи раст цена забележен је и код кромпира, који је поскупео за 10 динара и килограм сада кошта 70 динара.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − ten =