Kovid u Aleksincu uzeo maha

Podaci Opšte bolnice u Aleksincu ukazuju da je virus korona sve prisutniji na području naše opštine. U protekle dve sedmice testirano je 259 osoba PCR testom i njih 63 je bilo pozitivno. Raste i broj prvih pregleda u kovid ambulanti ove ustanove i od 26. oktobra do 6. novembra bilo ih je 310. U tom periodu obavljen je i 401 kontrolni pregleda, a na terapiji je 286 osoba.

Da je situacija nestabilna kada je u pitanju virus korona pokazuju i ovonedeljni podaci. U ponedeljak je testirano 30 osoba, a dve su bile zaražene. U utorak nagli skok, od 48 uzoraka 12 je bilo pozitivno. U sredu zatišje, jer su od 25 testiranih osoba pet bile zaražene. Juče ponovo nagli skok, čak je 21 pacijent pozitivan na virus korona.

Ove podatke je na današnjoj sednici Opštinskog štaba izneo direktor Opšte bolnice dr Goran Vidić. On je upozorio da je virus korona ušao u javne ustanove i privredne subjekte. Iako se većina radnika zarazila van hala, sada postoji opasnost da se virus širi u okviru proizvodnih pogona – čulo se na današnjoj sednici.

Na pogoršanje situacije je ukazao i direktor Doma zdravlja Aleksinac epidemiolog dr Rodoljub Živadinović, kazavši da je do prošle nedelje u proseku na području opštine bilo četvoro novozaraženih, a ove sedmice je taj prosek osmoro novoobolelih, što je duplo više. On je kazao da je slična situacija i u ostalim opštima Nišavskog okruga.

Opštinski štab danas nije odlučivao po pristiglim zahtevima, već je to ostavio za sednicu u ponedeljak. Opštinski štab je zbog povećanja novozaraženih uputio molbu građanima da se prilikom sutrašnjih zadušnica ne okupljaju u većim grupama i da se pridržavaju mera zaštite. Naravno, da poštuju sve preporuke Republičkog kriznog štaba koje budu donete. Iz Javno komunalnog preduzeća „Komunalne usluge“ upozorili su da se veliki broj građana nekontrolisano okuplja na sahranama i da je veoma teško sprovoditi zaštitne mere. Dogovoreno je da se putem elektronske pošte dostavljaju termini sahrana Opštinskoj upravu kako bi nadležne komunalne službe imale mogućnost da prate sprovođenje propisanih mera zaštite.

Da podsetimo, od 10. do 27. oktobra testirana je 201 osoba, a 17 uzoraka je bilo pozitivno na virus korone.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 + three =