Šetalište

Korona i građani: Šta pojedine aleksinačke doktore plaši

Aleksinčani zdravstveni radnici koje smo danas kontaktirali su na kraju razgovora upozoravali da problemi sa virusom korona nisu rešeni i apelovali su na sugrađane da se ne ponašaju suviše opušteno i da koriste preporučene mere zaštite.

Zamenik direktora Doma zdravlja u Aleksincu dr Dragan Stamenković i aleksinački anesteziolog koji je trenutno na ispomoći u kovid bolnici Kliničkog centra u Nišu dr Dragan Branković, od prvog dana su upućeni u nedaće sa virusom korona. Zato njihove apele ne treba zanemariti.

Dr Stamenković kaže da je vanredno stanje ukinuto ali, s obzirom na ponašanje stanovnika na teritoriji opštine Aleksinac, smatra da javnost nije shvatila značaj poštovanja vanrednih mera koje još uvek važe.

‒ To što je vanredno stanje ukinuto ne znači da su i vanredne mere ukinute. Nošenje maski prilikom ulaska u prodavnice i ustanove u našoj opštini je obavezno. Znači, vanredne mere nisu ukinute i one moraju da se poštuju kako se virus ne bi vratio. Da ne bi došlo do porasta broja obolelih u nekom narednom periodu, u roku između 10 i 15 dana. Trenutno se stanovništvo po mom mišljenju previše opustilo i treba da se mere ispoštuju do kraja dok sam krizni štab ne kaže da one više ne treba da postoje ‒ izričit je dr Stamenković. 

Šetalište

Slične apele upućuje i anesteziolog dr Dragan Branković, koji je učestvovao u lečenju najtežih kovid bolesnika.

‒ Najveći deo protivepidemijskih mera je ukinut, ali uopšte nema nikakvog mesta za neko preveliko opuštanje. Građani treba i dalje da se pridržavaju pravila borbe protiv ovog virusa. To je boravak u prostorijama gde nema mnogo ljudi, držanje distance od dva metra, vrlo važno nošenje maske u prostorijama gde ima više ljudi, kao što su dragstori, supermarketi i tako dalje. Tačno je da ima dosta manje obolelih sada. Međutim da ne bi došlo do ponovnog porasta obolelih potrebno je da se i dalje pridržavamo svih epidemijskih mera. Naročito apelujem na građane da obrate posebnu pažnju kada dođu u kontakt sa novcem. Obavezno prati ruke posle toga, zato što te novčanice prođu više puta u toku dana kroz ruke velikog broja ljudi ‒ upozorava dr Branković. 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 8 =