Sneza Zivadinovic

Koje aleksinačke projekte je finansirala Norveška?

Na sutrašnjem skupu „Norveška za vas”, koji će okupiti više desetina predstavnika lokalnih samouprava iz cele Srbije, korisnika finansijske podrške Kraljevine Norveške, o svojoj saradnji kao primeru dobre prakse govoriće predstavnici aleksinačkog Društva za razvoj kreativnosti. Aleksinčani su uz pomoć donatora iz Norveške, od proleća 2013. do leta 2016, realizovali tri programa čiji je rezultat obezbeđivanje višemesečne socijalne i zdravstvene pomoći za stotinak najstarijih stanovnika rubnih sela na području opštine Aleksinac.

‒ Suštinski mi smo kroz dve godine realizovali uslugu pomoći u kući kroz rad geronto domaćica i jednu izuzetno važnu, danas pomalo zaboravljenu, uslugu medicinskog tima na terenu. Od posebnog značaja je istaći da su naši korisnici bili oni koji su najviše zapostavljeni, upravo stara i iznemogla lica u samačkim staračkim domaćinstvima u rubnim selima aleksinačke opštine – kaže Snežana Živadinović, stručni saradnik u Društvu za razvoj kreativnosti.

Takođe, uz finansijsku pomoć Kraljevine Norveške aleksinačko društvo sprovelo je i projekat podizanja montažnog objekta u Tešici koji je namenjen deinstitucionalizaciji osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama. U ovoj „norveškoj kućici” danas je smešteno četvoro korisnika izmeštenih iz jedinice za duševno obolela lica u Tešici.

‒ Tom prilikom je aplikant bio gerontološki centar ‘Jelenac’, a montažna kuća za uslugu stanovanja uz podršku i danas živi, što je veoma važno ‒ dodaje Živadinović.

Aleksinačko Društvo za razvoj kreativnosti, koje će na sutrašnjem skupu biti jedan od tri izlagača na temu dobri primeri saradnje sa Kraljevinom Norveškom, do sada je od ove skandinavske zemlje za projekte u Nišavskom i Zlatiborskom okrugu dobilo finansijsku podršku od blizu 200 hiljada evra. Oko 65% od ove sume ili 120 hiljada evra namenjeno je za njihovo sprovođenje na teritoriji opštine Aleksinac.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen − three =