Sneza Zivadinovic

Које алексиначке пројекте је финансирала Норвешка?

На сутрашњем скупу „Норвешка за вас”, који ће окупити више десетина представника локалних самоуправа из целе Србије, корисника финансијске подршке Краљевине Норвешке, о својој сарадњи као примеру добре праксе говориће представници алексиначког Друштва за развој креативности. Алексинчани су уз помоћ донатора из Норвешке, од пролећа 2013. до лета 2016, реализовали три програма чији је резултат обезбеђивање вишемесечне социјалне и здравствене помоћи за стотинак најстаријих становника рубних села на подручју општине Алексинац.

‒ Суштински ми смо кроз две године реализовали услугу помоћи у кући кроз рад геронто домаћица и једну изузетно важну, данас помало заборављену, услугу медицинског тима на терену. Од посебног значаја је истаћи да су наши корисници били они који су највише запостављени, управо стара и изнемогла лица у самачким старачким домаћинствима у рубним селима алексиначке општине – каже Снежана Живадиновић, стручни сарадник у Друштву за развој креативности.

Такође, уз финансијску помоћ Краљевине Норвешке алексиначко друштво спровело је и пројекат подизања монтажног објекта у Тешици који је намењен деинституционализацији особа са интелектуалним и менталним тешкоћама. У овој „норвешкој кућици” данас је смештено четворо корисника измештених из јединице за душевно оболела лица у Тешици.

‒ Том приликом је апликант био геронтолошки центар ‘Јеленац’, а монтажна кућа за услугу становања уз подршку и данас живи, што је веома важно ‒ додаје Живадиновић.

Алексиначко Друштво за развој креативности, које ће на сутрашњем скупу бити један од три излагача на тему добри примери сарадње са Краљевином Норвешком, до сада је од ове скандинавске земље за пројекте у Нишавском и Златиборском округу добило финансијску подршку од близу 200 хиљада евра. Око 65% од ове суме или 120 хиљада евра намењено је за њихово спровођење на територији општине Алексинац.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − seven =