Književni susreti u Adrovcu: Čuvari prijateljstva, jezika i ćirilice

Književni susreti „Rajevskom u častˮ, održani juče u porti crkve Sveti Trojica u Gornjem Adrovcu, okupili su tridesetak učesnika sa strane, kao i 11 članova aleksinačkog Književnog kluba „Velimir Rajićˮ, koji je i bio organizator manifestacije.

Rodoljubivu i ostalu poeziju govorili su: Tomislav Đokić, Dušan Ružić i Slađana Popović iz Skorice kod Ražnja, Predrag Jašović, Olga Mančić – Lodika, Miodrag Gligorijević – Mitan iz Paraćina, a iz Velikog Popovca stigao je Rade M. Obradović. Pesnički Kruševac predstavljali su Ljubodrag Obradović, Ratko Todosijević, Mića Živanović i Bogdan Jevtić, dok su iz Sokobanje stigli Radomir Milojković, Slaviša Jevtić, Slaviša D. Stanković i Koviljka Ristić. Iz susednog Niša svoje stihove govorili su Anita Pešić i Mišo Bakrač. Reprezentativne su bile i pesničke ekipe iz Kragujevca koju su činili Mirjana Andrić, Nenad Glišić i Olga Dragaš, kao i iz Trstenika u sastavu: Olja Cvetić, Miloš Milošević Šika i Sava Miodrag Radivojević.

Među pesnicima koji su se okupili u porti ove crkve, u narodu poznate kao ruske, bili su i Živorad Miletić iz Supske, Bora Blagojević iz Ćuprije, Darinka Krstić iz Leskovca, Miroslav Mišel Boltres iz Smedereva i Ljiljana Gligorijević iz Žitkovca. Bilo je i učesnika iz inostranstva, Sabah Al Zubeidi iz Iraka, koji živi u Beogradu i Violeta Božić iz Prijedora.

Domaće pesnike predstavljali su: Slađana Božić, Slađana Ivanović, Marijana Milošević, Svetlana Matić, Momir Damjanić, Srbobran Matić, Lela Dimitrijević,gošća iz Beograda, Ljiljana Krstić, Radojka Zlatković, Miroslav Zdravković i Aleksandra Stojaković.
Na kraju susreta prisutnima se obratila Maja Radoman Cvetićanin, direktorka Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu, koja se pesnicima zahvalila na učešću uz poruku:

‒ Vrhovni znak prijateljstva je pogibija prijatelja za prijatelja kao što je Rajevski položio život ovde, a književni poslanici svojim prisustvom ovde, ne samo da slave prijateljstvo književnih klubova i onih koji vole lepu pisanu reč, nego svojom pesmom brane srpski jezik i ćirilicu ‒ kazala je, pored ostalog, direktora ove kulturne ustanove.

Književni susreti „Rajevskom u častˮ posvećeni su, pored ostalog i ruskom dobrovoljcu u Prvom srpsko-turskom ratu 1876. godine pukovniku Nikolu Nikolajevu Rajevskom koji je poginuo na visu u Gornjem Adrovcu, gde je kasnije podignuta i crkva. Mnogi zbog slične ljubavne sudbine Rajevskog i književnog lika Vronskog, smatraju da je ovaj ruski dobrovoljac poslužio čuvenom piscu Tolstoju za stvaranje jednog od glavnih književnih likova u romanu „Ana Karenjinaˮ.

Više fotografija možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − eight =