Књижевни сусрети у Адровцу: Чувари пријатељства, језика и ћирилице

Књижевни сусрети „Рајевском у частˮ, одржани јуче у порти цркве Свети Тројица у Горњем Адровцу, окупили су тридесетак учесника са стране, као и 11 чланова алексиначког Књижевног клуба „Велимир Рајићˮ, који је и био организатор манифестације.

Родољубиву и осталу поезију говорили су: Томислав Ђокић, Душан Ружић и Слађана Поповић из Скорице код Ражња, Предраг Јашовић, Олга Манчић – Лодика, Миодраг Глигоријевић – Митан из Параћина, а из Великог Поповца стигао је Раде М. Обрадовић. Песнички Крушевац представљали су Љубодраг Обрадовић, Ратко Тодосијевић, Мића Живановић и Богдан Јевтић, док су из Сокобање стигли Радомир Милојковић, Славиша Јевтић, Славиша Д. Станковић и Ковиљка Ристић. Из суседног Ниша своје стихове говорили су Анита Пешић и Мишо Бакрач. Репрезентативнe су биле и песничке екипе из Крагујевца коју су чинили Мирјана Андрић, Ненад Глишић и Олга Драгаш, као и из Трстеника у саставу: Оља Цветић, Милош Милошевић Шика и Сава Миодраг Радивојевић.

Међу песницима који су се окупили у порти ове цркве, у народу познате као руске, били су и Живорад Милетић из Супске, Бора Благојевић из Ћуприје, Даринка Крстић из Лесковца, Мирослав Мишел Болтрес из Смедерева и Љиљана Глигоријевић из Житковца. Било је и учесника из иностранства, Сабах Ал Зубеиди из Ирака, који живи у Београду и Виолета Божић из Приједора.

Домаће песнике представљали су: Слађана Божић, Слађана Ивановић, Маријана Милошевић, Светлана Матић, Момир Дамјанић, Србобран Матић, Лела Димитријевић,гошћа из Београда, Љиљана Крстић, Радојка Златковић, Мирослав Здравковић и Александра Стојаковић.
На крају сусрета присутнима се обратила Маја Радоман Цветићанин, директорка Центра за културу и уметност у Алексинцу, која се песницима захвалила на учешћу уз поруку:

‒ Врховни знак пријатељства је погибија пријатеља за пријатеља као што је Рајевски положио живот овде, а књижевни посланици својим присуством овде, не само да славе пријатељство књижевних клубова и оних који воле лепу писану реч, него својом песмом бране српски језик и ћирилицу ‒ казала је, поред осталог, директора ове културне установе.

Књижевни сусрети „Рајевском у частˮ посвећени су, поред осталог и руском добровољцу у Првом српско-турском рату 1876. године пуковнику Николу Николајеву Рајевском који је погинуо на вису у Горњем Адровцу, где је касније подигнута и црква. Многи због сличне љубавне судбине Рајевског и књижевног лика Вронског, сматрају да је овај руски добровољац послужио чувеном писцу Толстоју за стварање једног од главних књижевних ликова у роману „Ана Карењинаˮ.

Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 3 =