Kako transformisati zmaja?

Četvrtu takmičarsku predstavu na Zimskom pozorišnom festivalu u Aleksincu sinoć su odigrali glumci „Prvog prigradskog pozorišta ‒ Puls teatar” iz Lazarevca. Oni su na festival došli sa predstavom „Damojed” koju je po tekstu Nataše Ilić režirao Aleksandar Trmčić. Reč je o još jednom bajkovitom prikazu borbe dobra i zla i transformacije zmaja koji raskida sa lošim navikama i generacijskim nanošenjem zla opredelivši se za drugačiji i srećniji život.

Tekst je napisan u stihu i prilagođen je najmlađima. Reditelj Aleksandar Trmčić koji igra u predstavi autor je i veoma zanimljive scenografije koju čini animacija projektovana sa video bima. Iako se sve vrti oko zmaja, otete dame i viteza koji je oslobađa, dinamiku predstavi daje dualitet između dvorske lude i kuvara, inače dobrih prijatelja, koji se pomažu ali se u nekim prilikama i razlikuju.

Glumac večeri Uglješa Spasojević koji je tumačio kuvara smatra da su on i Maja Sofronijević uspeli da deci pokažu šta je to prijateljstvo.

‒ Prijateljstvo između kuvara i lude je to spajanje razlika. To dvoje su osuđeni jedno na drugo, i oni pokazuju da prijateljstvo nije samo držanje za ruke, davanje poklona već da je prijateljstvo i kad te neko nervira, kad od nekog želiš da pobegneš, kad nekome nešto oprostiš ali nekom i nešto učiniš nažao. Mi smo to u ovom komadu pokazali na jedan komičan način i verujem da je željena poruka stigla do dece – rekao je Uglješa Spasojević.

Razgovoru nakon ove predstave prisustvovale su i autor teksta Nataša Ilić i član selektorske komisije glumica Jelena Stajkovac.

Večeras je na redu peta festivalska predstava „Veliki odmor” u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda. Tekst je napisala Danica Nikolić Nikolić a reditelj je Olja Đorđević.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × one =