opstina-aleksinac-2

Kad poljoprivrednik čeka da se otvore opštinska vrata

Ovogodišnje interesovanje poljoprivrednika za dodelu subvencija namenjenih razvoju poljoprivrede je ogromno, a mnogi od zainteresovanih su već sinoć došli u opštinsku zgradu, kako bi među prvima predali zahtev. Zvanični prijem dokumentacije počeo je jutros od sedam sati, kada je i otvorena Pisarnica.

Pošto je konkurs objedinjen, što znači da sredstava koja se dodeljuju nisu podeljena po sektorima, a pravo prvenstva u dodeli sredstava imaju oni poljoprivrednici koji su ranije predali zahtev, onda je i razumljivo što su proizvođači bili primorani da još od sinoć „hvataju” red. Da bi nekakav sistem prijavljivanja funkcionisao, poljoprivrednici su se sami organizovali i pravili spiskove, što im, međutim, u krajnjem slučaju nije garantovalo da će broj prijave i broj predaje biti isti.

Prema priči očevidaca, najažurniji su bili pčelari, pa već sad postoje sumnje da će najviše novca otići baš njima.

Naš izvor predočava da je u sedam sati, kada i zvanično počinje da radi Opštinska uprava, na ulazu i u hodniku bilo toliko poljoprivrednika da su se službenici koji su pristizali na posao jedva provlačili do svojih radnih mesta.

Očito da su i ovoga puta naši poljoprivrednici, kao i bezbroj puta ranije, bili prepušteni sami sebi, a po nekim glasinama spisak za redosled počeo je da se pravi još juče oko 15 sati. Tako da su oni koji su pristigli jutros oko sedam imali ispred sebe „red” od preko sto zainteresovanih.

Možda zbog toga ubuduće treba razmisliti da prijem dokumentacije i redni brojevi budu organizovani i zvanično, odnosno uz učešće opštinskih službi. U ovakvom haosu i gužvi, teško je zamisliti mladog i obrazovanog poljoprivrednika koji treba da doživi sva ta guranja i poniženja da bi potencijalno postao korisnik subvencija. Zato i ne čudi što su pojedinci, koji su se našli na nezvaničnom spisku, razmišljali da odustanu od predaje zahteva.

Ove godine, preko Fonda za razvoj poljoprivrede, biće podeljeno 12 miliona dinara, a pojedinačno jedno gazdinstvo najviše će moći da dobije 450 hiljada.

O rezultatima protekle noći i jutra i da li je samo prvih nekoliko desetina uspelo da dođe do subvencija ili će, kao prošle godine para biti za stotinak njih, znaće se već sutra kada se sumiraju prvi rezultati.

Inače konkurs traje najkasnije do 13. jula ili do raspodele raspoloživih sredstava.

 

Jedan komentar

  1. Uspešni poljprivrednici,pčelari.farmeri… su oni koji sve finansiraju od svog rada i truda! Čekati u red za finansije od države i nije neki uspeh. Bolje bi bilo da objavite tekst o ljudima koji ne primaju nikakve subvencije od drzave a jednako su uspešni kao ovi ljudi ovde.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × two =