opstina-aleksinac-2

Кад пољопривредник чека да се отворе општинска врата

Овогодишње интересовање пољопривредника за доделу субвенција намењених развоју пољопривреде је огромно, а многи од заинтересованих су већ синоћ дошли у општинску зграду, како би међу првима предали захтев. Званични пријем документације почео је јутрос од седам сати, када је и отворена Писарница.

Пошто је конкурс обједињен, што значи да средстава која се додељују нису подељена по секторима, а право првенства у додели средстава имају они пољопривредници који су раније предали захтев, онда је и разумљиво што су произвођачи били приморани да још од синоћ „хватају” ред. Да би некакав систем пријављивања функционисао, пољопривредници су се сами организовали и правили спискове, што им, међутим, у крајњем случају није гарантовало да ће број пријаве и број предаје бити исти.

Према причи очевидаца, најажурнији су били пчелари, па већ сад постоје сумње да ће највише новца отићи баш њима.

Наш извор предочава да је у седам сати, када и званично почиње да ради Општинска управа, на улазу и у ходнику било толико пољопривредника да су се службеници који су пристизали на посао једва провлачили до својих радних места.

Очито да су и овога пута наши пољопривредници, као и безброј пута раније, били препуштени сами себи, а по неким гласинама списак за редослед почео је да се прави још јуче око 15 сати. Тако да су они који су пристигли јутрос око седам имали испред себе „ред” од преко сто заинтересованих.

Можда због тога убудуће треба размислити да пријем документације и редни бројеви буду организовани и званично, односно уз учешће општинских служби. У оваквом хаосу и гужви, тешко је замислити младог и образованог пољопривредника који треба да доживи сва та гурања и понижења да би потенцијално постао корисник субвенција. Зато и не чуди што су појединци, који су се нашли на незваничном списку, размишљали да одустану од предаје захтева.

Ове године, преко Фонда за развој пољопривреде, биће подељено 12 милиона динара, а појединачно једно газдинство највише ће моћи да добије 450 хиљада.

О резултатима протекле ноћи и јутра и да ли је само првих неколико десетина успело да дође до субвенција или ће, као прошле године пара бити за стотинак њих, знаће се већ сутра када се сумирају први резултати.

Иначе конкурс траје најкасније до 13. јула или до расподеле расположивих средстава.

 

Један коментар

  1. Uspešni poljprivrednici,pčelari.farmeri… su oni koji sve finansiraju od svog rada i truda! Čekati u red za finansije od države i nije neki uspeh. Bolje bi bilo da objavite tekst o ljudima koji ne primaju nikakve subvencije od drzave a jednako su uspešni kao ovi ljudi ovde.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + nine =