Sastanak inkluzija Roma

Inkluzija Roma: Aktivnosti za naklonost donatora

Ministarstvo građevinarstva i saobraćajne infrastrukture i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ sprovode projekat inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji. Opština Aleksinac se prijavila da učestvuje u ovom projektu i tim povodom u skupštinskoj sali juče je održan radni sastanak potencijalnih donatora sa predstavnicima opštine, romskih organizacija i nevladinog sektora.

‒ Mi smo prošli prvi krug selekcije od 25 gradova i opština Srbije i ušli smo u 12 potencijalnih kandidata. Juče smo imali sastanak sa predstavnicima Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju gde smo dopunili taj prvobitni upitnik koji smo dostavili i dali potpuno informacije o tome šta naša opština radi na procesu inkluzije Roma u našoj sredini ‒ kaže Dragoslav Nenadović, koordinator i većnik zadužen za pitanje inkluzije Roma i marginalnih grupa. 

‒ Sastanak je bio vrlo kreativan, vrlo uspešan. Nadamo se da ćemo ući u pet opština čiji projekti će biti podržani od donatora ‒ kaže naš sagovornik. 

Zvanično, po popisu od 2011. godine, u opštini Aleksinac kao Romi izjasnila su se 1.937 građana ili 3,74 odsto stanovništva. Nezvanično se procenjuje da na ovom području živi oko tri hiljade osoba romskog porekla i njih ima u 31 mestu i u tri skoncentrisana naselja, dva u Prćilovici u Solunskoj ulici i u gradu, Vasa Nikolić. Posebno su teški uslovi života, stambeni, komunalni zdravstveni i obrazovni, za većinu stanovnika romske nacionalnosti u Solunskoj ulici.

Koliko će ovakve aktivnosti da poboljšaju njihove životne uslove, ili bolje reći da im obezbede uslove dostojne čoveka, ostaje da se vidi.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × two =