Savet

Inicijative građana za bezbedniji saobraćaj

Na današnjoj sednici Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Aleksinac pretežno su se našli zahtevi institucija i grupe građana za regulisanje saobraćaja, kako na gradskim ulicama, tako i u okolnim naseljenim mestima.

Iz Mesne zajednice Bobovište upućen je zahtev za postavljanje saobraćajne signalizacije za dozvoljenu nosivost tereta, kako bi se izbeglo veće oštećenje asfaltnog puta kroz ovo naselje. Savet je odlučio da saobraćajni inspektor i nadležno odeljenje izađu na teren i preporuče mere koje bi se donele po ovom zahtevu. Što se tiče zahteva grupe građana za postavljanje usporivača saobraćaja u aleksinačkoj Ulici Tihomira Đorđevića, takozvanom Beogradskom drumu, on će morati da sačeka donošenje pravilnika o kriterijumima i merilima za postavljanje tehničkih sredstava za usporavanje saobraćaja.

Prethodno je, na današnjoj sednici, Savet usvojio nacrt ovog pravilnika, a konačnu reč daće opštinski odbornici na nekoj od sledećih sednica Skupštine opštine. Inače, nacrt pravilnika precizno predviđa koji elementi se i koliko boduju prilikom donošenja odluke o postavljanju usporivača na, pretežno lokalnim, putevima i saobraćajnicama.

Što se tiče Mesne zajednice Žitkovac, na adresu Saveta stigla su dva zahteva. Kada je u pitanju raskrsnica ulica Dragoslava Vujića i Ranđela Veličkovića nadležne službe obići će to mesto i ustanoviti opravdanost potrebe zamene dotrajale signalizacije ili njeno eventualno uklanjanje.

Takođe, odlučeno je da na zahtev građana naselja Žitkovca i Prćilovice bude uređen trotoar u delu Ulice Ratka Jovića, tako što će predviđena pešačka staza od crkve prema Prćilovici najpre biti asfaltirana, a zatim obezbeđena stubićima kako bi se pešacima omogućilo bezbedno kretanje.

Savet je razmatrao i plan aktivnosti u vezi sa sprovođenjem akcije „Pažljivkova smotra”, koja je namenjena predškolcima i đacima.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 2 =