Opstinsko vece

Додељена средства удружењима грађана и расписан конкурс за медије

Општинско веће је на данашњој седници донелу одлуку о расписвању конкурса за суфинансирање пројеката из буџета општине Алексинац ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2020. години. За те намене, као и ранијих година, биће издвојено пет милиона динара, а ограничaвајући фактори су да подносилац захтева може да конкурише само са једним пројектом по медију и да је највиша могућа суфинансирајућа сума по пројекту милион динара, а најнижа 20 хиљада динара.

За разлику од медија, конкурси за удружења грађана су завршени и већници су данас прихватили предлог надлежне комисије о расподели средстава за реализовање програма од јавног интереса. Удружењима која се баве социо-хуманитарним активностима расподељено је, као и прошле године, два милиона и 800 хиљада динара. За разлику од прошлогодишњих десет, за 2020. годину аплицирало је 12 удружења, па су некима од њих умањена средства. Став стручних служби је да се за следећу годину на конкурсу у овој области определе већа средства, пре свега због значаја њихових активности за друштвену заједницу.

Када су у питању удружења која реализују програме за националне мањине, расподељено је пола милиона динара, а два ромска удружења „Хуман” и „Нада” добила су по 200 хиљада динара. Када је реч о невладином сектору који реализује програме у области културе, удружењима из ове области додељено је два милиона и 800 хиљада динара, где по опредељеним средствима доминирају хорови „Шуматовац” са 750 и „Певница” са 400 хиљада динара. За ликовну колонију опредељено је 280 хиљада динара.

Opstinsko vece

За културно-уметничка друштва на подручју општине опредељено је два милиона и 200 хиљада динара, али је расподељено милион и 740 хиљада. Очекује се још један конкурс, а то ће бити нова шанса за оне КУД-ове, који нису у потпуности оправдали добијена прошлогодишња средства, да допуне документацију и стекну право да конкуришу за суфинансирајућа средства. За верске заједнице опредељено је 800 хиљада и та средства добило је десет цркавa.

У области заштите животне средине, екологије, ловачких и осталих удружења, опредељено је три милиона и 300 хиљада динара и међу 19 удржења чији су програми подржани, највише средстава добило је алексиначко Ловачко удружење „Делиград” милион, житковачки „Срндаћ” добио је пола милиона, а затим Добровољно ватрогасно друштво „Алексинац” 350 хиљада динара. Међу друштвима која се баве заштитом животиња, „Друиду” је опредељено 250 хиљада динара, а Кинолошком друштву „Миливоје Прендић” 200 хиљада динара.

Opstinsko vece

Општинска влада се позитивно изјаснила о Извештају који се односи на спровођење мера пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Алексинац за 2019. годину у коме стоји да је подстицаје користило 175 субјеката, од којих су 166 физичка лица, односно пољопривредна газдинства и за те намене из буџета је издвојено 12 милиона и 800 хиљада динара. Већник др Саша Петровић је похвалио прегледност извештаја, док је већник Веруљуб Врећић упитао да ли приликом доделе средстава постоје одређени критеријуми или се она додељују по редоследу пријављених кандидата. Присутан известилац из Одељења за пољопривреду објаснио је да постоје законски критеријуми ко може да конкурише, али да је и редослед пријаве апликаната битан. Преседавајући, председник општине Ненад Станковић, упознао је Веће да се размишља о унапређењу тог процеса и да они који први пут аплицирају имају предност.

На јутрошњој седници било је само једно вансудско поравњања са оштећеним грађанином из Алексинца који ће добити 43 хиљаде динара због уједа пса луталице.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + seventeen =