Milija Vuković

In memoriam Milija Vuković: Ovo će se dugo pamtiti „Fik i gotovo”

Jutros nas je u svojoj 73. godini, nakon duge i teške bolesti, napustio naš čuveni glumac Milija Vuković. Bio je doajen srpskog glumišta i dugogodišnji prvak drame Kruševačkog pozorišta. U svojoj plodonosnoj karijeri ostvario je preko 150 uloga, kako na matičnoj sceni tako i širom regiona, za koje je osvojio veliki broj najznačajnijih nagrada. Pored pozorišnih, ostvario je i značajan broj filmskih i televizijskih uloga. Izneo je širok dijapazon glumačkih ostvarenja, bio inspiracija svim mlađim glumačkim generacijama i jedan od utemeljivača srpskog modernog pozorišta. Svojom odlukom da ostane u Kruševcu doprineo je da se grad pozicionira kao jedan od pozorišnih centara u Srbiji i time zavredio poštovanje svih budućih pokolenja, kako stvaralaca, tako i obožavalaca pozorišne umetnosti. Ovo su uvodne reči objavljene na zvaničnom sajtu Narodnog pozorišta u Kruševcu povodom smrti glumca Vukovića koga šira javnost pamti po epizodnoj ulozi gazda Mitra, i popularnoj uzrečici „Fik i gotovo” u popularnoj TV seriji „Selo gori, a baba se češlja”. 

Milija Vuković rođen je u Vitoševcu, opština Ražanj, 3. 9. 1947. godine. Vuković je bio istaknuti dramski umetnik, dobitnik brojnih nagrada i priznanja među kojima je šest nagrada stručnog žirija na Susretima „Joakim Vujić” za najbolju ulogu, dva Grand Pria „Sima Krstović”, pet nagrada žirija grada domaćina Susreta „Joakim Vujić”, dve nagrade Udruženja dramskih umetnika podružnice Niša i Titovog Užica, Pohvala Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nagrada Politike ekspres za najbolju ulogu (Raskoljnikov), dve nagrade publike na „Nušićevim danima” u Smederevu, dve nagrade „Bora Stanković” u Vranju, tri nagrade „Zoranov brk” na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, nagrade Zlatni ćuran za najbolju ulogu na Danima komedije u Jagodini (Jerotije Pantić), Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, Zlatne značke KPZ Srbije za doprinos kulturi, Spomen plakete grada Kruševca, nagrade SIZ kulture Kruševca i godišnje nagrade Kruševačkog pozorišta „Bora Mihailović”.

Čest i drag gost je bio i na pozorišnoj sceni Aleksinca. Osim što je nastupao sa matičnim ansamblom iz Kruševca, sa aleksinačkim Gradskim pozorištem „Teatar 91” sarađivao je na nekoliko projekata. Režirao je, 2009 predstavu „Siroti mali hrčki”, a u predstavi „Doktor šuster” (2010) igrao glavnu ulogu.

Komemoracija će se obaviti najesen u Kruševačkom pozorištu, a sahrana će biti u petak, 17. aprila u 14 časova na Novom groblju u Kruševcu, u krugu porodice.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × one =