Milija Vuković

Ин мемориам Милија Вуковић: Ово ће се дуго памтити „Фик и готово”

Јутрос нас је у својој 73. години, након дуге и тешке болести, напустио наш чувени глумац Милија Вуковић. Био је доајен српског глумишта и дугогодишњи првак драме Крушевачког позоришта. У својој плодоносној каријери остварио је преко 150 улога, како на матичној сцени тако и широм региона, за које је освојио велики број најзначајнијих награда. Поред позоришних, остварио је и значајан број филмских и телевизијских улога. Изнео је широк дијапазон глумачких остварења, био инспирација свим млађим глумачким генерацијама и један од утемељивача српског модерног позоришта. Својом одлуком да остане у Крушевцу допринео је да се град позиционира као један од позоришних центара у Србији и тиме завредио поштовање свих будућих поколења, како стваралаца, тако и обожавалаца позоришне уметности. Ово су уводне речи објављене на званичном сајту Народног позоришта у Крушевцу поводом смрти глумца Вуковића кога шира јавност памти по епизодној улози газда Митра, и популарној узречици „Фик и готово” у популарној ТВ серији „Село гори, а баба се чешља”. 

Милија Вуковић рођен је у Витошевцу, општина Ражањ, 3. 9. 1947. године. Вуковић је био истакнути драмски уметник, добитник бројних награда и признања међу којима је шест награда стручног жирија на Сусретима „Јоаким Вујић” за најбољу улогу, два Гранд Приа „Сима Крстовић”, пет награда жирија града домаћина Сусрета „Јоаким Вујић”, две награде Удружења драмских уметника подружнице Ниша и Титовог Ужица, Похвала Удружења драмских уметника Србије, Награда Политике експрес за најбољу улогу (Раскољников), две награде публике на „Нушићевим данима” у Смедереву, две награде „Бора Станковић” у Врању, три награде „Зоранов брк” на Данима Зорана Радмиловића у Зајечару, награде Златни ћуран за најбољу улогу на Данима комедије у Јагодини (Јеротије Пантић), Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару, Златне значке КПЗ Србије за допринос култури, Спомен плакете града Крушевца, награде СИЗ културе Крушевца и годишње награде Крушевачког позоришта „Бора Михаиловић”.

Чест и драг гост је био и на позоришној сцени Алексинца. Осим што је наступао са матичним ансамблом из Крушевца, са алексиначким Градским позориштем „Театар 91” сарађивао је на неколико пројеката. Режирао је, 2009 представу „Сироти мали хрчки”, а у представи „Доктор шустер” (2010) играо главну улогу.

Комеморација ће се обавити најесен у Крушевачком позоришту, а сахрана ће бити у петак, 17. априла у 14 часова на Новом гробљу у Крушевцу, у кругу породице.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − eleven =