„Hvala pčelama” i u Aleksincu

Posle Kraljeva, sinoć je u Galeriji i holu Centra za kulturu i umetnost otvorena izložba „Hvala pčelama” u organizaciji Narodnog muzeja iz Kraljeva i Društva pčelara Aleksinac. Izložba je priređena povodom 120 godina organizovanog bavljenja pčelarstvom u Aleksincu i okolini, a pripremila ju je viši kustos Narodnog muzeja u Kraljevu, Mirjana Savić.

Otvarajući izložbu, dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije i Društva pčelara u Aleksincu, podsetio je na bogatu i dugu istoriju pčelarstva u našem kraju. On je posebno istakao činjenicu da je Aleksinac još 2007. godine proglašen prvom pčelarskom opštinom u Srbiji. Od tada do danas rukovodstvo opštine iskazuje veliko razumevanje i značajnu podršku pčelarstvu i pčelarima kojih ima preko 550, što je impozantna brojka. Tako je opština ove godine podržala pčelare sa preko 4.300.000 dinara.

Inače, posetioci izložbe mogu da se upoznaju i sa istorijatom pčelarstva kako u Srbiji, tako i u Aleksincu, ali i sa znamenitim ličnostima i pčelarima iz našeg grada koji su svojom delatnošću obeležili pčelarstvo čitave države, počev od prote Stevana Dimitrijevića pa nadalje.
Na izložbi je prikazan razvoj pčelarstva od praistorije do današnjih dana, sa posebnim osvrtom na srednji vek. Među eksponatima su različiti tipovi košnica, časopisi i knjige o pčelarstvu, udruživanju i obrazovanju pčelara, medonosne biljke, bolesti pčela i načini suzbijanja bolesti, pčelarski proizvodi, itd.

Izložba je otvorena do 24. decembra.

Fotografije sa izložbe „Hvala pčelama” možete pogledati na fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one + 14 =