Opšta bolnica Aleksinac

Grip vreba

Verifikovanih slučajeva gripa u Aleksincu za sada nema, ali se lekarima u Domu zdravlja javlja veći broj obolelih sa simptomima sličnih gripu. U Domu zdravlja ističu da su vakcine ove godine date u kraćem roku nego što je to bio slučaj ranijih godina, tako da više vakcina nema na raspolaganju. Naravno, ako neko privatno kupi, oni će mu aplikovati vakcinu.

‒ Grip je verovatno tu, čekamo da se to i zvanično laboratorijski potvrdi, ali u principu potvrda i nije neophodna. Ono što treba da znate jeste da su nakon vakcinisanja potrebne tri nedelje da se stvori imunitet i mnogi naravno pitaju, a šta ako međuvremenu dobiju grip, to jest dođe do kontakta sa virusom. Čim primite vakcinu imunitet lagano raste, ali nije dovoljan dok ne prođu tri nedelje. Prema tome, bićete delimično zaštićeni, verovatno će simptomi biti manje izraženi, ali u svakom slučaju bez tri nedelje ne možete smatrati da ste zaštićeni ‒ kaže načelnik Epidemiološke službe i direktor Doma zdravlja Aleksinac dr Rodoljub Živadinović. 

Oko 1.000 doza vakcine je dato ove godine i to je u skladu sa interesovanjem koje je standardno iz godine u godinu.

‒ Mi smo svojevremeno, sećam se tog vremena ne tako davno, imali 2.000 doza. Nakon one nepotrebne afere oko svinjskog gripa 2018, nažalost, nikad se nije podiglo do nivoa koji je bio i to je svakako loše za one koji ne primaju vakcinu ‒ dodaje dr Živadinović. 

Naše stanovništvo je sve starije iz godine u godinu, što znači da je sve više ljudi sa hroničnim bolestima. Oni su ti koji bi, pre svih, trebalo da prime vakcinu, ali očigledno svest nije dovoljno izražena. Kada bi poraslo interesovanje, država bi obezbedila dovoljan broj vakcina, ali je problem što je interesovanje nedovoljno.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − 9 =