Opšta bolnica Aleksinac

Грип вреба

Верификованих случајева грипа у Алексинцу за сада нема, али се лекарима у Дому здравља јавља већи број оболелих са симптомима сличних грипу. У Дому здравља истичу да су вакцине ове године дате у краћем року него што је то био случај ранијих година, тако да више вакцина нема на располагању. Наравно, ако неко приватно купи, они ће му апликовати вакцину.

‒ Грип је вероватно ту, чекамо да се то и званично лабораторијски потврди, али у принципу потврда и није неопходна. Оно што треба да знате јесте да су након вакцинисања потребне три недеље да се створи имунитет и многи наравно питају, а шта ако међувремену добију грип, то јест дође до контакта са вирусом. Чим примите вакцину имунитет лагано расте, али није довољан док не прођу три недеље. Према томе, бићете делимично заштићени, вероватно ће симптоми бити мање изражени, али у сваком случају без три недеље не можете сматрати да сте заштићени ‒ каже начелник Епидемиолошке службе и директор Дома здравља Алексинац др Родољуб Живадиновић. 

Око 1.000 доза вакцине је дато ове године и то је у складу са интересовањем које је стандардно из године у годину.

‒ Ми смо својевремено, сећам се тог времена не тако давно, имали 2.000 доза. Након оне непотребне афере око свињског грипа 2018, нажалост, никад се није подигло до нивоа који је био и то је свакако лоше за оне који не примају вакцину ‒ додаје др Живадиновић. 

Наше становништво је све старије из године у годину, што значи да је све више људи са хроничним болестима. Они су ти који би, пре свих, требало да приме вакцину, али очигледно свест није довољно изражена. Када би порасло интересовање, држава би обезбедила довољан број вакцина, али је проблем што је интересовање недовољно.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 20 =