Fizičari iz bivše Jugoslavije na konferenciji u Aleksincu

Aleksinac je od danas pa do nedelje domaćin 7. Međunarodne konferencije o nastavi fizike u srednjim školama. I ovogodišnji skup okupio je metodičare iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Konferenciju je u svečanoj skupštinskoj sali otvorio predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković. On je rekao da je lokalna samouprava sa zadovoljstvom stala uz profesore triju srednjih škola u Aleksincu koji su pre sedam godina pokrenuli ovu konferenciju, kako je napomenuo, danas jedan od najvećih skupova fizičara u Srbiji.

Skup je pozdravio i načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo uz podsećanje da Aleksinac ima dugu tradiciju kada je prosveta u pitanju što potvrđuju neke škole koje u ovoj opštini postoje više od 150 godina.

‒ Ova konferencija je veoma važna kada je reč o metodici u izučavanju fizike i zato želim da nastavnici fizike ono što urade na ovoj konferenciji, ali i ono što su uradili na prethodnim konferencijama uspešno prenesu na svoje đake, ali i na svoje mlađe kolege ‒ rekao je načelnik Gejo.

Učesnicima ovogodišnje konferencije obratio se i direktor Zavoda za ocenu kvaliteta rada Branislav Ranđelović koji je izrazio očekivanja da će iz ovih aktivnosti fizičara kao krajnji efekat proisteći bolji kvalitet našeg obrazovanja, bolje škole za našu decu i bolje znanje sa kojim će ona sutra krenuti na studije.

‒ Kada ovo što sada radite pretočite u nastavu, kada pretočite u znanje koje prenosite deci, morate da znate nekoliko stvari koje su tekovina 21. veka. To su da nema više celoživotnih poziva i celoživotnih radnih mesta i da ne treba decu učiti da kad se zaposle u nekoj firmi ili ustanovi da tu čekaju i penziju. Takvih radnih mesta neće biti u budućnosti i zato će deca morati da budu fleksibilnija. Čeka ih celoživotno učenje i menjanje profesija jer se strahivoto brzo menja i nomenklatura zanimanja ‒ istakao je Ranđelović.

Nakon pozdravnih reči usledilo je podsećanje na Nadeždu Novaković, profesorku fizike iz Trnjana, nekadašnju redovnu profesorku na niškom PMF-u, koja je jedno vreme predavala i u Aleksinačkoj gimnaziji.

Posle svečanog otvaranja radni deo ovogodišnje konferencije fizičara nastavljen je u multimedijalnoj sali Gimnazije.

Fotografije sa otvaranja sedme konferencije možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

20 + eighteen =