Физичари из бивше Југославије на конференцији у Алексинцу

Алексинац је од данас па до недеље домаћин 7. Међународне конференције о настави физике у средњим школама. И овогодишњи скуп окупио је методичаре из Словеније, Македоније, Хрватске, Црне Горе и Србије.

Конференцију је у свечаној скупштинској сали отворио председник општине Алексинац Ненад Станковић. Он је рекао да је локална самоуправа са задовољством стала уз професоре трију средњих школа у Алексинцу који су пре седам година покренули ову конференцију, како је напоменуо, данас један од највећих скупова физичара у Србији.

Скуп је поздравио и начелник Школске управе у Нишу Драган Гејо уз подсећање да Алексинац има дугу традицију када је просвета у питању што потврђују неке школе које у овој општини постоје више од 150 година.

‒ Ова конференција је веома важна када је реч о методици у изучавању физике и зато желим да наставници физике оно што ураде на овој конференцији, али и оно што су урадили на претходним конференцијама успешно пренесу на своје ђаке, али и на своје млађе колеге ‒ рекао је начелник Гејо.

Учесницима овогодишње конференције обратио се и директор Завода за оцену квалитета рада Бранислав Ранђеловић који је изразио очекивања да ће из ових активности физичара као крајњи ефекат проистећи бољи квалитет нашег образовања, боље школе за нашу децу и боље знање са којим ће она сутра кренути на студије.

‒ Када ово што сада радите преточите у наставу, када преточите у знање које преносите деци, морате да знате неколико ствари које су тековина 21. века. То су да нема више целоживотних позива и целоживотних радних места и да не треба децу учити да кад се запосле у некој фирми или установи да ту чекају и пензију. Таквих радних места неће бити у будућности и зато ће деца морати да буду флексибилнија. Чека их целоживотно учење и мењање професија јер се страхивото брзо мења и номенклатура занимања ‒ истакао је Ранђеловић.

Након поздравних речи уследило је подсећање на Надежду Новаковић, професорку физике из Трњана, некадашњу редовну професорку на нишком ПМФ-у, која је једно време предавала и у Алексиначкој гимназији.

После свечаног отварања радни део овогодишње конференције физичара настављен је у мултимедијалној сали Гимназије.

Фотографије са отварања седме конференције можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − thirteen =