Fasade se obrušavaju, a nema odgovornih?

Nakon sređivanja pešačkog dela glavne ulice za koju mnogi posetioci sa strane imaju samo reči hvale, očito da Aleksinčane očekuje još jedan važan posao, a to je uređenje fasada naročito na zgradama koje su nekada bile društvena, a sada privatna imovina.

Najnoviji slučaj u Ulici 7. jula, gde se deo fasade obrunio na pešačku stazu, ukazuje da ovo nije samo estetski problem već i bezbednosni. U nadležnim opštinskim službama su rekli da se u slučaju grada radi o privatnoj imovini i da postoje zakonske prepreke, ako bi lokalna samouprava investirala u njihovo sređivanje. Kako smo nezvanično saznali postoje neke ideje da se u budućnosti raspisuje konkurs za sufinansiranje tih radova na koje bi se javljale stanarske zajednice i ostvarivale određenu pomoć za uređenje fasada.

A dotle stara priča, iako smo postali vlasnici stanova ponašamo se u duhu socijalizma, da neko drugi umesto nas treba da sređuje spoljni izgled zgrade, a da je naša briga samo prostor gde stanujemo. Da li je to posledica našeg mentaliteta ili činjenice da je većina nas u tranzicionom periodu stanove vredne nekoliko desetina hiljada kupovala za par stotina nemačkih maraka je pitanje na koje nije jednostavno odgovoriti.

Da nas mnogo baš i ne zanimaju fasade pokazuje i ovaj slučaj da nakon par sati od rušenja još uvek niko nije izašao da obezbedi to mesto i znak pitanja da li je građevinskoj inspekciji prijavljen slučaj. Sigurno je da u narednom periodu ovom problemu treba pokloniti veću pažnju i potrebno je odgovornije ponašanje kako pojedinaca tako i državnih organa.

Jedan komentar

  1. Bas mi je drago da je napokon neko video i iskomentarisao veoma vaznu i bitnu stvar,bas kao sto ste i naveli ,kako iz estetskih jos vaznije iz bezbedonosnih razloga,srediti i ocistiti fasade.Najzalosnije od svega sto se danima razvlaci kritika,o tome kako je poseceno drvece,a da niko nije primetio mnogo bitniju stvar od zelenila.Tacno je da su stanovi u privatnom vlasnistvu,bilo to vlasnicima stanova drago.ili ne,ja sam licno za to da se zakonom uredi sredjivanje fasada.Sto se placanja tice,drzava bi mogla da se organizuje oko izvodjaca rada,angazovanja firmi koje bi to rafile,a finansiranje da rese domari.sa vlasnicima koje svakako zastupaju.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × four =