EU PRO

Evropske pare i za aleksinačke preduzetnike

Aleksinački preduzetnici, pored stanovnika još 98 opština i gradova u Srbiji, imaju priliku da se prijave za besplatna sredstva namenjena nabavki opreme i uvođenju usluga, koja dodeljuje Evropska unija, preko razvojnog programa EU PRO. Za pomoć malom biznisu, u ovom javnom pozivu, drugom po redu, opredeljeno je 2,5 miliona evra. Sva dokumenta i aplikacioni formular treba da budu isključivo na srpskom jeziku.

U EU PRO-u poručuju da će konkurs biti otvoren do 10. novembra ove godine i da je namenjen mikro i malim preduzećima koja se bave proizvodnjom, a registrovana su u periodu od 2014. do 2018. godine.

‒ Pojedinačni iznos bespovratnih sredstava može biti od 10.000 do 30.000 evra, dok brzo rastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnici mogu da konkurišu i za iznose do 70.000 evra – poručuju u EU PRO-u i dodaju da korisnici sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u visini od 20%, odnosno 30% ako apliciraju za sredstva veća od 30.000 evra. 

Kako je navedeno, preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, da imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2018. godine, kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa.

Cilj ovog konkursa je, kako navode, da se unapredi proizvodnja i tržišni potencijal privrednih subjekata i doprinese povećanju zaposlenosti.

‒ Evropska unija preko EU PRO programa u saradnji sa Vladom Republike Srbije ovim sredstvima pomaže preduzetnike, mikro i mala preduzeća da nabave ili uvedu nove proizvodne tehnologije kako bi uvećali produktivnost, unapredili kvalitet postojećih ili razvili nove proizvode te tako bili konkurentniji na tržištu i otvorili nova radna mesta – rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO. 

U EU PRO-u dodaju i da se preduzetnici i preduzetnice posebno ohrabruju da osmisle i sprovedu društveno odgovorne aktivnosti koje će doprineti njihovim lokalnim zajednicama.

Više informacija, kao i formulari za prijavu, mogu se naći na zvaničnom sajtu EU PRO-a.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four − 4 =