Epidemiološka situacija u Aleksincu: Virus miruje, ali ne spava

Prema podacima Opšte bolnice u Aleksincu, epidemiološka situacija u našoj opštini u proteklih deset dana bila je povoljna. Takav je i zaključak Štaba za vanredne situacije u opštini Aleksinac na sednici održanoj danas.Zaključeno je još i da na snazi ostaju sve do sada donete mere, kako opštinskog tako i republičkog štaba.

U periodu od 8. do 18. oktobra na virus kovid testirano je 106 osoba, i njih šestoro je bilo pozitivno. Pošto vikendom nije bilo uzrokovanja, u tih sedam radnih dana četiri su bila bez novozaraženih, i po dva dana su bila sa po jednim i sa dvoje pozitivnih. Slični su i podaci o prvim pregledima u kovid ambulanti Opšte bolnice i njih je u tih deset dana bilo svega četiri.

Do ovakve situacije se došlo postepeno. U avgustu je od 733 uzetih uzoraka 83 bilo pozitivnih, u septembru od 429 testiranih kod 26 osoba je registrovan virus korona. U septembru je urađeno 213 testova i samo je desetoro bilo pozitivno.U avgustu je bilo 568 prvih pregleda i 1.520 pacijenata na terapiji, u septembru prvih pregleda je bilo 522 a na terapiji 504, dok je u oktobru do danas prvih pregleda bilo 288 i na terapiji 184 pacijenta.

I pored ovih ohrabrujućih rezultata, aleksinački medicinari upozoravaju da je neophodan oprez, naročito sada kada postoji realna opasnost od ponovnog širenja virusa. Da se to ne bi desilo,

Opštinski štab je, na preporuku stručnog dela, odlučio da sportskim i kulturnim manifestacijama prisustvuje komunalni inspektor. On bi kontrolisao da li se primenjuju obavezne propisane mere i one aktivnosti na zaštiti od kovida koje je naveo organizator. Takođe, kazano je da će kod eventualnog pogoršanje stanja sa virusom, a na osnovu upozorenja zdravstvenih ustanova, Štab zasedati i doneti odgovarajuće ograničavajuće mere.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − 1 =