Pijaca

Drastičan skok cene paradajza: Pijaca jeftinija od marketa

Neočekivani skok cene paradajza, koji je za manje od nedelju dana poskupeo za skoro sto dinara, iznenadila je kupce. Cena omiljenog crvenog povrća, na nekim mestima je i 180 dinara, a prošle godine u ovo vreme smo za isti novac mogli da pazarimo čak četiri kilograma ovog povrća.

U ponudi je i paradajz manjeg kvaliteta koji je nešto jeftiniji i može se naći za oko 100 dinara. U visokim cenama prednjače marketi i piljare, dok je na pijaci situacija malo drugačija.

− Trenutna cena paradajza na pijaci je od 100 do 150 dinara. Inače, ovolika cena paradajza je zbog toga što je ta roba u deficitu poslednjih dana. Zbog toga ono što se iznese na tržište ima ogromnu cenu – kažu nam prodavci i dodaju da je pod plastenicima ove godine posađeno malo paradajza. 

Ipak prodavci i kupci se nadaju da će uskoro, kada stigne rod na otvorenom i cena biti niža, a prognoze su da ona bude oko 50 dinara, koliko je koštao prošle godine u ovo vreme.

Što se tiče cena ostalog povrća, paprika se kreće od 80 do 100 dinara po kilogramu ili od 8 do 10 za komad. Papričica je od 5 do 8 dinara, krastavac od 80 do 100 dinara, dok je kupus 20-30 dinara. Za kilogram belog luka treba izdvojiti od 250 do 300 dinara, kilogram krompira staje od 30 do 50 dinara, dok je bostan 20 dinara.

Međutim, prave cena povrća znaće se sutra, u subotu, kada će na pijacu pristići i poljoprivredni proizvođači sa svojom robom. Tada će ponuda biti bogatija i možda će to usloviti novi pad cena.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × five =