Pijaca

Драстичан скок цене парадајза: Пијаца јефтинија од маркета

Неочекивани скок цене парадајза, који је за мање од недељу дана поскупео за скоро сто динара, изненадила је купце. Цена омиљеног црвеног поврћа, на неким местима је и 180 динара, а прошле године у ово време смо за исти новац могли да пазаримо чак четири килограма овог поврћа.

У понуди је и парадајз мањег квалитета који је нешто јефтинији и може се наћи за око 100 динара. У високим ценама предњаче маркети и пиљаре, док је на пијаци ситуација мало другачија.

− Тренутна цена парадајза на пијаци је од 100 до 150 динара. Иначе, оволика цена парадајза је због тога што је та роба у дефициту последњих дана. Због тога оно што се изнесе на тржиште има огромну цену – кажу нам продавци и додају да је под пластеницима ове године посађено мало парадајза. 

Ипак продавци и купци се надају да ће ускоро, када стигне род на отвореном и цена бити нижа, а прогнозе су да она буде око 50 динара, колико је коштао прошле године у ово време.

Што се тиче цена осталог поврћа, паприка се креће од 80 до 100 динара по килограму или од 8 до 10 за комад. Папричица је од 5 до 8 динара, краставац од 80 до 100 динара, док је купус 20-30 динара. За килограм белог лука треба издвојити од 250 до 300 динара, килограм кромпира стаје од 30 до 50 динара, док је бостан 20 динара.

Међутим, праве цена поврћа знаће се сутра, у суботу, када ће на пијацу пристићи и пољопривредни произвођачи са својом робом. Тада ће понуда бити богатија и можда ће то условити нови пад цена.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − 2 =