Anika i njena vremena

Dolaze „Anikina vremena”

Ljubitelji pozorišta u Aleksincu sledeće nedelje imaće priliku da pogledaju predstavu inspirisanu pripovetkama Ive Andrića. Komad „Anika i njena vremena” Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Beo Arta biće izvedena u utorak, 9. aprila, od 20 sati.

Lik Anike, prostitutke koja je očarala sve muškarce iz kasabe i na sebe navukla teret mržnje ljubomornih žena, poverena je glumici Milici Trifunović. Pored Milice u komadu igraju Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Matejić, Milovan Filipović, Jovana Mišković i Milica Grujičić.

‒ Anikina vremena su vremena krize. Krizu u ‘Aniki i njenim vremenima’ ne izazivaju prirodne katastrofe širokih razmera, razorni ratovi ili egzistencijalna ugroženost stanovništva. Jedna ličnost, samo jedna ličnost i to žena, izaziva kobnu zarazu koja preti da rasturi domove, i to dodaje celoj krizi još jednu dimenziju – zavist u odnosu na toliku ličnu moć – kaže rediteljka Ana Đorđević. 

Anika i njena vremena
Foto: SNP

Cela Anikina ličnost je misterija, provokacija, kaže rediteljka, ali je nju upravo stvorila ta zajednica koja je se toliko boji.

‒ Ona je žena rođena iz podsvesti mase koja je okružuje – kraljica svog carstva, nepokorna i svoja, zanosno mudra, lebdi iznad trivijalnosti, i uvek može da kaže ‘ne’, a to je sve što mnogi muškarci raznih uzrasta, pritisnuti brdima, obavezama, okoštalo formalnim odnosima, potajno sanjaju da budu. I ne samo muškarci! To sanjaju i žene, i zato joj se dive i mrze je, i zato je proteruju iz svojih života, nasilno i na svoju štetu – dodaje rediteljka. 

Komad „Anika i njena vremena” dobitnik je nagrade za najbolju predstavu na prošlogodišnjem, XXVI međunarodnom pozorišnom festivalu „Vršačka jesen” u Vršcu, a pretprošle godine proglašena je najboljom predstavom po mišljenju publike na pozorišnom festivalu u Aranđelovcu.

Foto sa naslovne: SNP  

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − seventeen =