Anika i njena vremena

Долазе „Аникина времена”

Љубитељи позоришта у Алексинцу следеће недеље имаће прилику да погледају представу инспирисану приповеткама Иве Андрића. Комад „Аника и њена времена” Српског народног позоришта Нови Сад и Бео Арта биће изведена у уторак, 9. априла, од 20 сати.

Лик Анике, проститутке која је очарала све мушкарце из касабе и на себе навукла терет мржње љубоморних жена, поверена је глумици Милици Трифуновић. Поред Милице у комаду играју Ненад Пећинар, Биљана Кескеновић, Душан Матејић, Милован Филиповић, Јована Мишковић и Милица Грујичић.

‒ Аникина времена су времена кризе. Кризу у ‘Аники и њеним временима’ не изазивају природне катастрофе широких размера, разорни ратови или егзистенцијална угроженост становништва. Једна личност, само једна личност и то жена, изазива кобну заразу која прети да растури домове, и то додаје целој кризи још једну димензију – завист у односу на толику личну моћ – каже редитељка Ана Ђорђевић. 

Anika i njena vremena
Фото: СНП

Цела Аникина личност је мистерија, провокација, каже редитељка, али је њу управо створила та заједница која је се толико боји.

‒ Она је жена рођена из подсвести масе која је окружује – краљица свог царства, непокорна и своја, заносно мудра, лебди изнад тривијалности, и увек може да каже ‘не’, а то је све што многи мушкарци разних узраста, притиснути брдима, обавезама, окоштало формалним односима, потајно сањају да буду. И не само мушкарци! То сањају и жене, и зато јој се диве и мрзе је, и зато је протерују из својих живота, насилно и на своју штету – додаје редитељка. 

Комад „Аника и њена времена” добитник је награде за најбољу представу на прошлогодишњем, XXVI међународном позоришном фестивалу „Вршачка јесен” у Вршцу, а претпрошле године проглашена је најбољом представом по мишљењу публике на позоришном фестивалу у Аранђеловцу.

Фото са насловне: СНП  

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − six =