Dodela auto-sedišta za decu

U sali opštinske skupštine juče je organizovana podela dečjih sedišta od strane Agencije za bezbednost saobraćaja i Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Aleksinac. Na konkurs je stiglo 59 prijava a komisija je nakon razmatranja zaključila da su 42 ispunile uslove.

Pozdravljajući prisutne roditelje, zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić je izrazio zadovoljstvo zbog velikog odziva roditelja i najavio da će naredne godine sredstva za ovu namenu biti znatno uvećana kako bi svako rođeno dete dobilo sedište.

Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja je rekao da je akcija podela sedišta pokrenuta sa ciljem povećanja bezbednosti dece u saobraćaju i da mu je drago što je za nju vladalo veliko interesovanje u aleksinačkoj opštini.

– Prema Zakonu iz 2009. godine roditelji su u obavezi da decu do treće godine prevoze u dečjim sedištima, a izmena iz 2018. svako dete visoko do 135 cm u obavezi je da se vozi u odgovarajućem dečjem sedištu. Podaci iz prošle godine pokazuju da je tek svaki drugi roditelj koristio auto sedište, a najnoviji podaci iz ove godine pokazuju znatno bolje rezultate. Mi smo Strategijom bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije definisali cilj da do 2020. godine nijedno dete ne pogine u saobraćaju a da se broj poginulih i povređenih smanji za 50 odsto. To se može postići tako što će svi putnici u vozilu uključujući i decu koristiti adekvatne sisteme zaštite, a to su vezivanje pojaseva i pravilna upotreba dečjih sedišta – rekao je Branko Stamatović i izneo podatak da u saobraćajnim nezgodama deca najviše smrtno stradaju kao putnici u vozilima.

Pre podele dečjih auto-sedišta za roditelje je održana obuka o pravilnoj upotrebi sedišta u vozilima.

   

Fotografije sa dodele možete pogledati na fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 + 20 =