Додела ауто-седишта за децу

У сали општинске скупштине јуче је организована подела дечјих седишта од стране Агенције за безбедност саобраћаја и Савета за безбедност саобраћаја на путевима општине Алексинац. На конкурс је стигло 59 пријава а комисија је након разматрања закључила да су 42 испуниле услове.

Поздрављајући присутне родитеље, заменик председника општине Чедомир Ракић је изразио задовољство због великог одзива родитеља и најавио да ће наредне године средства за ову намену бити знатно увећана како би свако рођено дете добило седиште.

Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја је рекао да је акција подела седишта покренута са циљем повећања безбедности деце у саобраћају и да му је драго што је за њу владало велико интересовање у алексиначкој општини.

– Према Закону из 2009. године родитељи су у обавези да децу до треће године превозе у дечјим седиштима, а измена из 2018. свако дете високо до 135 цм у обавези је да се вози у одговарајућем дечјем седишту. Подаци из прошле године показују да је тек сваки други родитељ користио ауто седиште, а најновији подаци из ове године показују знатно боље резултате. Ми смо Стратегијом безбедности саобраћаја на путевима Републике Србије дефинисали циљ да до 2020. године ниједно дете не погине у саобраћају а да се број погинулих и повређених смањи за 50 одсто. То се може постићи тако што ће сви путници у возилу укључујући и децу користити адекватне системе заштите, а то су везивање појасева и правилна употреба дечјих седишта – рекао је Бранко Стаматовић и изнео податак да у саобраћајним незгодама деца највише смртно страдају као путници у возилима.

Пре поделе дечјих ауто-седишта за родитеље је одржана обука о правилној употреби седишта у возилима.

   

Фотографије са доделе можете погледати на фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × one =