Cvetin

Do vitamina kroz igru

U okviru pratećeg programa Zimskog pozorišnog festivala za decu ljubitelji ove umetnosti u subotu uveče imali su priliku da pogledaju vrlo zanimljiv komad pod nazivom „Vitamini zdravi fini”. Svoj četrdesetpetominutni nastup Cvetin Aničić iz Šida, koji je i autor teksta, reditelj i kostimograf, iskoristio je da na jedan duhovit način deci prezentuje ono što je zdravo u ishrani i da ovo predavanje ne bude suvoparno, a da deca kroz smeh i kroz igru i veselje dobiju saznanja o ovoj temi.

Ova monodrama je nastala pre tri godine na festivalu „Zmajevih dečijih igara” u Novom Sadu i prema nekim podacima do sada je izvođena pedeset puta a, po rečima, autora igrana je i u inostranstvu.

Cvetin

‒ Bitno je šta deci plasirate i na koji način od najranijeg uzrasta. Recimo ako im od ranog detinjstva puštate Mocarta, oni će slušati Mocarta – objašnjava Cvetin i dodaje da je on našao dobar put da kroz svoju vizuelnu igru mališanima predstavi značaj zdrave ishrane.

‒ Dešavalo se recimo da deca ogladne odmah posle predstave ili da traže brokoli, kuvanu boraniju. Posle, recimo, godinu dana dobio sam crteže dece koja su mi nacrtala kuvara, što me isto jako obraduje, znači da ja i vizuelno ostavljamo utisak – kaže naš sagovornik.

Cvetin Aničić je diplomirao na Nacionalnoj akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost u Sofiji na odseku lutkarstvo, ali je za sada bez profesionalnog angažmana u nekom od naših lutkarskih pozorišta.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − 18 =