Djurdjevdan

Đurđevdanska kiša: Zlata vredna ili najava suše

Kiša koja je počela da pada noćas omela je đurđevdanski uranak, ali je zato obradovala ratare. Međutim, ona nije padala istog intenziteta na teritoriji naše opštine, pa su tako i podaci sa mernih mesta različiti.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ovog puta je jača kiša bila u podjastrebačkom delu. Do jutros u 7 sati najviše padavina je izmereno u Porodinu i to šest i po litara po metru kvadratnom, a u Vrćenovici 5,2 litra. Za razliku od ovih podataka, u centralnom i podbukovičkom delu je palo duplo manje kiše, pa je tako u Glogovici i Rsovcu izmereno 1,9 litara, a u Mozgovu je zabeleženo svega litar i po kiše po kvadratu.

Prema narodnom verovanju, ako je na Đurđevdan vedro – biće plodna godina, a ako na ovaj praznik i sutradan pada kiša – leto će biti sušno. Klimatske promene, sa blagim zimama, pojava hibridnih semena kao da su ovo verovanje iz davnina dovele u pitanje. Mnogi poljoprivredni radovi poput setve kukuruza i drugih kultura sada se obavljaju ranije, nego što su to radili naši preci. Pa je đurdevdanska i majska kiša preko potrebna tek izniklim biljkama.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 − 5 =