Dete je biće koje treba negovati

Drugo veče Zimskog pozorišnog festivala za decu bilo je rezervisano za glumce Narodnog pozorišta „Sterija” iz Vršca i predstavu „Papagaji” Autor teksta i reditelj Dragan Džankić uprizorio je večnu i uvek aktuelnu temu – odnos roditelja i dece.

Kroz svakodnevicu jedne savremene porodice, Džankić daje odgovore na mnoga pitanja koja se javljaju kao posledica diktata današnjice i njenih „plodova” poput jurnjave za karijerom, egzistencijom i nekim drugim više-manje važnim stvarima.

‒ Ova predstava nosi centralni problem a to je vreme kapitalizma, a jedan od osnovnih postulata na kojima počiva savremeni kapitalizma jeste pohlepa. Zbog toga često zanemarujemo jedni druge pa i decu pravdajući to onim ‘idem da radim’, a taj rad se pretvara u jednu trku za više novca, pretvara se u pohlepu. To je problem zapadnog sveta koji kako neki kažu počiva na tome i da će onog trenutka kad nestane pohlepe praktično sve da stane – ocenio je moderator Branko Popović.

Papagaji Glavni lik Milica, primer je deteta kome su uskraćeni roditeljska pažnja i ljubav jer su mama i tata zaokupljeni svojim obavezama i neizostavnim muško-ženskim raspravama. U vraćanju roditelja na pravi put Milici pomažu papagaji uz pomoć čarolije.

Vršačka predstava ima sve elemente koje jedna dečja predstava treba da ima. Zabavna je i edukativna a poseban kvalitet joj daju i originalni songovi koje je napisao reditelj Džankić.

Iz petočlane ekipe, za glumicu večeri proglašena je Katarina Sarić za ulogu ćerke Milice.

‒ Meni je Milice jako žao i svaki put kad igram predstavu ja se potresem. Nažalost ovo je veliki problem današnjice, verovatno i budućeg vremena i jedna ovakva predstava je neophodna baš iz razloga što se bavi ovom temom i što na neki način otvara oči. Ja zaista verujem u srećan kraj kao što i ova predstava ima i smatram da svaka porodica koja se suočava sa ovakvim problemima zaslužuje srećan kraj – rekla je Katarina Sarić. 

Papagaji

Pored nje u predstavi su igrali i Srđan Radivojević (otac), Tamara Tamči Toskić (majka), a kreacije papagaja doneli su Milan Zarić i najmlađi član u ekipi Marija Dragičević.
Večeras od 19 sati na sceni Doma kulture predstaviće se ansambl Regionalnog pozorišta Novi Pazar sa komadom „Zbrka oko vuka”.

Reditelj predstave je Aleksinčanin Miodrag Dinulović.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 − 10 =