Dani kupine u Ražnju: Ministar o zadrugarstvu-voćari o cenama

Ovogodišnja manifestacija „Dani kupineˮ, koja je juče osmi put održana u Ražnju, protekla je uz prisustvo ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića i nezadovoljstvo proizvođača trenutnom otkupnom cenom kupine. Povod ministrove posete je provera kako je utrošeno blizu 17 miliona dinara koja su na konkursu dobile ovdašnje dve zemljoradničke zadruge „Bukovikˮ i „Zapis 2012ˮ.

‒ Nameravamo da ovaj deo Srbije, opština Ražanj i sve opštine ovih pet okruga pomognemo maksimalno. To je pravi način da objedinimo domaćine, da stvaramo zadruge, da ih činimo robnim proizvođačima. Jer ovde prosečno gazdinstvo nema ni četiri hektara zemlje, a parcele su sitne, negde oko 30 ari. To sve nameće neophodnost da se udružimo i ovo je pravi način kako Srbija može da funkcioniše ‒ kazao je Krkobabić objavivši i podatak da je ovih dana formirana i petstota nova zemljoradnička zadruga, što je bio i jedan od ciljeva kada se počelo sa oživljavanje zadrugarstva.

Jedna od zadruga koja je dobila sredstva u vrednosti od pet miliona i 800 hiljada dinara je „Zapis 2012ˮ koje je iskoristila za kupovinu traktora i mehanizacije za silažu hrane. Po rečima direktorke Olivere Đurović ima interesovanje stočara i ratara za korišćenje usluga zadruge i da su efekti ove investicije već vidljivi.

‒ Ne samo što ćemo da uposlimo mehanizaciju već su primetni i drugi efekti. Nama se već javio poljoprivredni proizvođači koji žele da se udruže i da uđu u zadrugu i veliko je interesovanje za zadrugarstvo ‒ ističe direktorka.

Otkupna cena kupina i juče je bila prisutna kao značajna tema za dalju proizvodnju ovog voća. Prošlogodišnja katastrofalna, a ove godine takođe loša otkupna cena koja ima tedenciju pada i već se kreće oko 50 dinara za kilogram, zabrinula je ovdašnje voćare. Odgovarjući na pitanja o niskim cenama poljoprivrednih proizvoda, ministar Krkobabić je kao ideju, koja još uvek nije razrađena, predložio formiranje državnog garancionog fonda, koji bi bio garant minimalne otkupne cene.

‒ Priča o tome da tržište treba da uradi sve ne stoji. Ako tržište bude uradilo sve i ako korporacije urade sve, nema u Srbiji seljaka. Prema tome, pustimo i tržište i korporacije, država mora da brine o poljoprivredniku ‒ bio je kategoričan ministar.

Prema ustaljenoj tradiciji, posle zvaničnog dela usledila su i predavanja. Prof. dr Gorica Cvijanović govorila je o primeni bioloških preparata u proizvodnji zdravstveno bezbednog voća kao važnog uslova za preradu i plasman, dok je o ruralnom turizmu u funkciji razvoja ruralnog područja sa posebnim akcentom na organizaciju i specijalizaciju poljoprivredne proizvodnje govorio prof. dr Drago Cvijanović.

Pokretanje i razvoj brenda „Džemara”, ulazak u proces organske proizvodnje i primena novog zakona o mogućnosti prodaje na kućnom pragu bila je tema Ivane Popović.

I ove godine „ Dane kupine” u Ražnju pratila je izložba poljoprivredne mehanizacije firmi iz okruženja, a pored njih, na štandovima su bili zastupljeni i prerađivači voća, predstavnici banaka, osiguravajućih društava, proizvođači pesticida. Organizator manifestacije je i ovog puta Udruženje voćara i vinogradara „Ražanjˮ iz Ražnja.

Fotografije sa Dana kupine možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 1 =