Дани купине у Ражњу: Министар о задругарству-воћари о ценама

Овогодишња манифестација „Дани купинеˮ, која је јуче осми пут одржана у Ражњу, протекла је уз присуство министра без портфеља задуженог за регионални развој Милана Кркобабића и незадовољство произвођача тренутном откупном ценом купине. Повод министрове посете је провера како је утрошено близу 17 милиона динара која су на конкурсу добиле овдашње две земљорадничке задруге „Буковикˮ и „Запис 2012ˮ.

‒ Намеравамо да овај део Србије, општина Ражањ и све општине ових пет округа помогнемо максимално. То је прави начин да објединимо домаћине, да стварамо задруге, да их чинимо робним произвођачима. Јер овде просечно газдинство нема ни четири хектара земље, а парцеле су ситне, негде око 30 ари. То све намеће неопходност да се удружимо и ово је прави начин како Србија може да функционише ‒ казао је Кркобабић објавивши и податак да је ових дана формирана и петстота нова земљорадничка задруга, што је био и један од циљева када се почело са оживљавање задругарства.

Једна од задруга која је добила средства у вредности од пет милиона и 800 хиљада динара је „Запис 2012ˮ које је искористила за куповину трактора и механизације за силажу хране. По речима директорке Оливере Ђуровић има интересовање сточара и ратара за коришћење услуга задруге и да су ефекти ове инвестиције већ видљиви.

‒ Не само што ћемо да упослимо механизацију већ су приметни и други ефекти. Нама се већ јавио пољопривредни произвођачи који желе да се удруже и да уђу у задругу и велико је интересовање за задругарство ‒ истиче директорка.

Откупна цена купина и јуче је била присутна као значајна тема за даљу производњу овог воћа. Прошлогодишња катастрофална, а ове године такође лоша откупна цена која има теденцију пада и већ се креће око 50 динара за килограм, забринула је овдашње воћаре. Одговарјући на питања о ниским ценама пољопривредних производа, министар Кркобабић је као идеју, која још увек није разрађена, предложио формирање државног гаранционог фонда, који би био гарант минималне откупне цене.

‒ Прича о томе да тржиште треба да уради све не стоји. Ако тржиште буде урадило све и ако корпорације ураде све, нема у Србији сељака. Према томе, пустимо и тржиште и корпорације, држава мора да брине о пољопривреднику ‒ био је категоричан министар.

Према устаљеној традицији, после званичног дела уследила су и предавања. Проф. др Горица Цвијановић говорила је о примени биолошких препарата у производњи здравствено безбедног воћа као важног услова за прераду и пласман, док је о руралном туризму у функцији развоја руралног подручја са посебним акцентом на организацију и специјализацију пољопривредне производње говорио проф. др Драго Цвијановић.

Покретање и развој бренда „Џемара”, улазак у процес органске производње и примена новог закона о могућности продаје на кућном прагу била је тема Иване Поповић.

И ове године „ Дане купине” у Ражњу пратила је изложба пољопривредне механизације фирми из окружења, а поред њих, на штандовима су били заступљени и прерађивачи воћа, представници банака, осигуравајућих друштава, произвођачи пестицида. Организатор манифестације је и овог пута Удружење воћара и виноградара „Ражањˮ из Ражња.

Фотографије са Дана купине можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 5 =