Danas je Vrtoloma i prvi dan Petrovdanskog posta

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom Vartolomeju, jednom od 12 apostola, koji je u našem narodu poznat i kao Vrtoloma. U nekim delovima zemlje veruje se da, ako radite na Vrtolomu, postoji opasnost od poplava, grada i oluje. Sveti Vartolomej je svetac koji čuva useve i veruje se da Vrtoloma ne prašta nevernicima koji danas rade, zbog čega rizikuju da im svi usevi propadnu.

Da li slučajno ili ne, na današnji dan pre osam godina, opštinu Aleksinac zahvatilo je veliko nevreme i nanelo štetu ne samo na usevima, već i na infrastrukturi i elektromreži. Četvrtina opštine, tačnije oko 5.000 hektara zemljišta, bila je pogođena jakom kišom i gradom iz pravca Peščanice, Gredetina, preko Trnjana, Donjeg Adrovca, Prćilovice, Žitkovca, Aleksinca, Glogovice i Bujmira. Elemantarnom nepogodom je prouzrokovana nezapamćena havarija na visokonaponskoj mreži, usled čega je čitava opština Aleksinac ostala bez struje i vode u narednih nekoliko dana. Usled veoma jakog vetra nekoliko stubova dalekovoda Aleksinac – Kruševac bukvalno se prelomilo na pola.

Pored današnjeg praznika, za vernike Srpske pravoslavne crkve danas je počeo Petrovdanski post koji će trajati do Petrovdana, 12. jula. Ovaj post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, koji se obeležava i slavi 12. jula. Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja. Ovaj post sličan je Božićnom, mada nešto blaži. Za vreme njegovog trajanja ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka kada se posti na vodi.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × five =