Данас је Вртолома и први дан Петровданског поста

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен Светом Вартоломеју, једном од 12 апостола, који је у нашем народу познат и као Вртолома. У неким деловима земље верује се да, ако радите на Вртолому, постоји опасност од поплава, града и олује. Свети Вартоломеј је светац који чува усеве и верује се да Вртолома не прашта неверницима који данас раде, због чега ризикују да им сви усеви пропадну.

Да ли случајно или не, на данашњи дан пре осам година, општину Алексинац захватило је велико невреме и нанело штету не само на усевима, већ и на инфраструктури и електромрежи. Четвртина општине, тачније око 5.000 хектара земљишта, била је погођена јаком кишом и градом из правца Пешчанице, Гредетина, преко Трњана, Доњег Адровца, Прћиловице, Житковца, Алексинца, Глоговице и Бујмира. Елемантарном непогодом је проузрокована незапамћена хаварија на високонапонској мрежи, услед чега је читава општина Алексинац остала без струје и воде у наредних неколико дана. Услед веома јаког ветра неколико стубова далековода Алексинац – Крушевац буквално се преломило на пола.

Поред данашњег празника, за вернике Српске православне цркве данас је почео Петровдански пост који ће трајати до Петровдана, 12. јула. Овај пост назива се још и апостолски, почиње првог понедељка после Духовске недеље и траје до празника Светих апостола Петра и Павла, који се обележава и слави 12. јула. Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може да траје једну недељу и један дан, а најдуже шест недеља. Овај пост сличан је Божићном, мада нешто блажи. За време његовог трајања не једе се месо, бели мрс и јаја. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим, наравно, среде и петка када се пости на води.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − five =