Bombardovanje

Da se ne zaboravi

Dvadeseta godišnjica od početka bombardovanja na Saveznu Republiku Jugoslaviju obeležena je juče polaganjem cveća na spomenik NATO žrtvama u ulici Dušana Trivunca. Pored organizatora, Unije boraca narodnooslobodilačkih ratova, cveće su položile i delegacije udruženja Rezervnih vojnih starešina, Penzionera opštine Aleksinac, Kluba dobrovoljnih davalaca krvi „Humano srce” i opštinskih odbora Pokreta socijalista i PUPS-a.

Nakon prigodne komemorativne svečanosti i polaganja venaca u Aleksincu, delegacije su obišle spomenik u Gornjem Adrovcu, civilima koje su Bugarski okupatori streljali februara i marta 1917. Streljanje je izvršeno kao odmazda za Toplički ustanak, a streljani su stanovnici Gornjeg Adrovca, Gredetina i Donjeg Suhotna.

Gornji Adrovac

Komemorativna svečanost završena je posetom porodici poginulog vojnika Bojana Cvetanovića iz Donje Peščanice, koji je stradao 1999. godine za vreme služenja redovnog vojnog roka. Polaganju venaca ispred spomen-ploče na Domu kulture u Donjoj Peščanici, prisustvovala je i delegacija garnizona vojske iz Valjeva čiji je Bojan bio pripadnik u momentu pogibije.

Donja Peščanica

Odbor za obeležavanje istorijskih događaja, godišnjica i jubileja opštine Aleksinac, 5. aprila zvanično će obeležiti 20. godišnjicu bombardovanja Aleksinca, kada je poginulo 11, a povređeno 50 građana.

 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − six =