Bombardovanje

Да се не заборави

Двадесета годишњица од почетка бомбардовања на Савезну Републику Југославију обележена је јуче полагањем цвећа на споменик НАТО жртвама у улици Душана Тривунца. Поред организатора, Уније бораца народноослободилачких ратова, цвеће су положиле и делегације удружења Резервних војних старешина, Пензионера општине Алексинац, Клуба добровољних давалаца крви „Хумано срце” и општинских одбора Покрета социјалиста и ПУПС-а.

Након пригодне комеморативне свечаности и полагања венаца у Алексинцу, делегације су обишле споменик у Горњем Адровцу, цивилима које су Бугарски окупатори стрељали фебруара и марта 1917. Стрељање је извршено као одмазда за Топлички устанак, а стрељани су становници Горњег Адровца, Гредетина и Доњег Сухотна.

Gornji Adrovac

Комеморативна свечаност завршена је посетом породици погинулог војника Бојана Цветановића из Доње Пешчанице, који је страдао 1999. године за време служења редовног војног рока. Полагању венаца испред спомен-плоче на Дому културе у Доњој Пешчаници, присуствовала је и делегација гарнизона војске из Ваљева чији је Бојан био припадник у моменту погибије.

Donja Peščanica

Одбор за обележавање историјских догађаја, годишњица и јубилеја општине Алексинац, 5. априла званично ће обележити 20. годишњицу бомбардовања Алексинца, када је погинуло 11, а повређено 50 грађана.

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =