Ćustić

Ćustić: „Bez političara na PIP-u”

Kroz monodramu „O glumatanju”, Slobodan Ćustić je sinoć aleksinačkoj publici ispričao svoju autobiografsku priču kako je od školovanog molera, preko rada u cirkusu, postao glumac iako je želeo da bude hirurg. Na kraju ove predstave o roditeljstvu i deci gledaocima je poručio da vole svoju decu i da im umesto svojih želja i ambicija pruže podršku za ono što su ona sama izabrala kao životni put.

S obzirom da je Ćustić selektor ovogodišnjeg Festivala prvoizvedenih predstava, tema našeg razgovora nakon predstave bio je njegov selektorski posao.

‒ Veoma sam zahvalan festivalu što su me izabrali da budem selektor i vrlo sam ambiciozan po tom pitanju jer želim da ove godine dovedem zaista vrhunske predstave. Jedino što neću dozvoliti je to da politika bude prisutna na sceni jer smatram da političari treba da sede u gledalištu sa ostalim gledaocima. Neću da dozvolim da kod vas dođe predstava koja komentariše, potpuno nebitno da li je u pitanju predsednik Vučić ili Čeda ili Čanak. Smatram da je to nepristojno, vulgarno, nemaštovito jer aleksinačka publika zaslužuje vrhunski kvalitet predstava – kaže Slobodan Ćustić i napominje da je od četiri prijavljene predstave već pogledao jednu u Beogradu. 

Ćustić 1

Kako nam je otkrio, njegova želja je da na predstojećem PIP-u bude više predstava pozorišta van Beograda jer smatra da ta pozorišta prave lepše i zanimljivije predstave jer kako kaže, njihova publika neće svašta da gleda i da bi napravili nešto što će imati 10-15 repriza moraju velike muke da savladaju.

Slobodan Ćustić je inače prvi put u prilici da selektuje predstave za neki festival pa nas je zanimalo čime će se rukovoditi pri izboru.

‒ Što se tiče mog ličnog odnosa prema predstavama tu važi ono što sam već rekao, politika ne sme da bude zastupljena. Ja sam poznato je, član SNS-a ali neću da dajem politici prostora čak iako neko dođe da pljuje ove iz ‘1 od 5 miliona’. Ovde se radi samo o pozorištu i zanima nas samo pozorište u jednom veličanstvenijem, humanijem obliku, a ne u dnevno političkom. To je što se tiče mog ličnog odabira, ali hoću naravno i da publika ima priliku da vidi predstave kao što su se nekad pravile. Ja sam odgledao predstavu ‘Balava’. To je divna predstava i ona je već u užem krugu da dođe u Aleksinac i siguran sam da će Aleksinčani uživati. Igraju Jasna Đuričić, Mirjana Karanović i dve mlade glumice i to je jedna prava glumačka predstava, bez pamfleta, bez jeftinoća. A ovo što sam večeras igrao u Aleksincu to nije za festival – rekao je Ćustić. 

Na kraju razgovora selektor ovogodišnjeg Festivala prvoizvedenih predstava nam je otkrio da će u narednom periodu pogledati predstave pozorišta u Zrenjaninu, Kragujevcu i Novom Sadu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one + eleven =