Ćustić

Ћустић: „Без политичара на ПИП-у”

Кроз монодраму „О глуматању”, Слободан Ћустић је синоћ алексиначкој публици испричао своју аутобиографску причу како је од школованог молера, преко рада у циркусу, постао глумац иако је желео да буде хирург. На крају ове представе о родитељству и деци гледаоцима је поручио да воле своју децу и да им уместо својих жеља и амбиција пруже подршку за оно што су она сама изабрала као животни пут.

С обзиром да је Ћустић селектор овогодишњег Фестивала првоизведених представа, тема нашег разговора након представе био је његов селекторски посао.

‒ Веома сам захвалан фестивалу што су ме изабрали да будем селектор и врло сам амбициозан по том питању јер желим да ове године доведем заиста врхунске представе. Једино што нећу дозволити је то да политика буде присутна на сцени јер сматрам да политичари треба да седе у гледалишту са осталим гледаоцима. Нећу да дозволим да код вас дође представа која коментарише, потпуно небитно да ли је у питању председник Вучић или Чеда или Чанак. Сматрам да је то непристојно, вулгарно, немаштовито јер алексиначка публика заслужује врхунски квалитет представа – каже Слободан Ћустић и напомиње да је од четири пријављене представе већ погледао једну у Београду. 

Ćustić 1

Како нам је открио, његова жеља је да на предстојећем ПИП-у буде више представа позоришта ван Београда јер сматра да та позоришта праве лепше и занимљивије представе јер како каже, њихова публика неће свашта да гледа и да би направили нешто што ће имати 10-15 реприза морају велике муке да савладају.

Слободан Ћустић је иначе први пут у прилици да селектује представе за неки фестивал па нас је занимало чиме ће се руководити при избору.

‒ Што се тиче мог личног односа према представама ту важи оно што сам већ рекао, политика не сме да буде заступљена. Ја сам познато је, члан СНС-а али нећу да дајем политици простора чак иако неко дође да пљује ове из ‘1 од 5 милиона’. Овде се ради само о позоришту и занима нас само позориште у једном величанственијем, хуманијем облику, а не у дневно политичком. То је што се тиче мог личног одабира, али хоћу наравно и да публика има прилику да види представе као што су се некад правиле. Ја сам одгледао представу ‘Балава’. То је дивна представа и она је већ у ужем кругу да дође у Алексинац и сигуран сам да ће Алексинчани уживати. Играју Јасна Ђуричић, Мирјана Карановић и две младе глумице и то је једна права глумачка представа, без памфлета, без јефтиноћа. А ово што сам вечерас играо у Алексинцу то није за фестивал – рекао је Ћустић. 

На крају разговора селектор овогодишњег Фестивала првоизведених представа нам је открио да ће у наредном периоду погледати представе позоришта у Зрењанину, Крагујевцу и Новом Саду.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + 16 =