Kakuma

Čestitke aleksinačkih đaka poslate u Keniju

Kada početkom marta bude otvorena inovativna škola u izbegličkom kampu u Kakumi u Keniji, đake će među brojnim čestitka iz sveta sačekati i poruke dobrodošlice iz Aleksinca. Učenici Osnovne škole „Vožd Karađorđe” priključili su se ovoj globalnoj akciji „Čestitke za Kakumu” i uz podršku svojih nastavnika kreirali digitalne čestitke kako bi dali podršku i ohrabrili mališane iz kampa.

̶ Dragi prijatelji, želimo da vam da svaki dan u novoj školi donese nova znanja i da uvek budete srećni – jedna je od poruka Aleksinčana.
̶ Mali grad u maloj zemlji šalje vam najlepše želje ̶ poručili su aleksinački đaci drugarima u Kakumi. 

Kakuma Kakuma

̶ Ovaj projekat u kojem smo učestvovali zove se Postcards4Kakuma. Njegova ideja je bila da deca širom sveta kreiraju čestitke dobrodošlice, kojima bi bili ukrašeni zidovi škole. Da đaci, kada prvi put uđu u nju, znaju da nisu sami i da ima puno njihovih drugara, koji misle na njih – kažu u aleksinačkoj školi koja se jedina iz Srbije priključila ovoj globalnoj akciji.

Kakuma

Čestitke su sastavljane i kreirane na časovima Informatike i računarstva i uz pomoć nastavnice Engleskog jezika Nadice Stanković.

Inicijativu za otvaranje inovativne škole u Kakumi, koju je podržao i UNHCR, a u kojoj će nastavnici širom sveta đacima predavati i preko skajpa, pokrenuo je nastavnik iz Belgije Koen Timers, poznat po humanitarnom radu i jedan od finalista nagrade Teacher Prize.

Kakuma
Zahvalnost na fejsbuku, foto: printscreen

Pored poruka iz Aleksinca, put Kakume krenulo je preko 1000 čestitki iz zemalja širom sveta. U izbegličkom kampu Kakuma živi 196.000 izbeglica iz Sudana, DR Konga, Somalije i drugih afričkih država koji su ovde pronašli utočište bežeći od rata i gladi.

Izvor fotografije za naslovnu stranu: projectkakuma.com

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 + 11 =