Kakuma

Честитке алексиначких ђака послате у Кенију

Када почетком марта буде отворена иновативна школа у избегличком кампу у Какуми у Кенији, ђаке ће међу бројним честитка из света сачекати и поруке добродошлице из Алексинца. Ученици Основне школе „Вожд Карађорђе” прикључили су се овој глобалној акцији „Честитке за Какуму” и уз подршку својих наставника креирали дигиталне честитке како би дали подршку и охрабрили малишане из кампа.

̶ Драги пријатељи, желимо да вам да сваки дан у новој школи донесе нова знања и да увек будете срећни – једна је од порука Алексинчана.
̶ Мали град у малој земљи шаље вам најлепше жеље ̶ поручили су алексиначки ђаци другарима у Какуми. 

Kakuma Kakuma

̶ Овај пројекат у којем смо учествовали зове се Postcards4Kakuma. Његова идеја је била да деца широм света креирају честитке добродошлице, којима би били украшени зидови школе. Да ђаци, када први пут уђу у њу, знају да нису сами и да има пуно њихових другара, који мисле на њих – кажу у алексиначкој школи која се једина из Србије прикључила овој глобалној акцији.

Kakuma

Честитке су састављане и креиране на часовима Информатике и рачунарства и уз помоћ наставнице Енглеског језика Надице Станковић.

Иницијативу за отварање иновативне школе у Какуми, коју је подржао и УНХЦР, а у којој ће наставници широм света ђацима предавати и преко скајпа, покренуо је наставник из Белгије Коен Тимерс, познат по хуманитарном раду и један од финалиста награде Teacher Prize.

Kakuma
Захвалност на фејсбуку, фото: printscreen

Поред порука из Алексинца, пут Какуме кренуло је преко 1000 честитки из земаља широм света. У избегличком кампу Какума живи 196.000 избеглица из Судана, ДР Конга, Сомалије и других афричких држава који су овде пронашли уточиште бежећи од рата и глади.

Извор фотографије за насловну страну: projectkakuma.com

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − one =