Bolje izgubiti tren u životu nego život u trenu

Projekat Agencije za bezbednost saobraćaja pod nazivom „Trening bezbedne vožnje za motocikliste i mopedisteˮ danas je u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Aleksinac održan i u našem gradu.

Cilj projekta je povećanje bezbednosti ove grupe učesnika u saobraćaju s obzirom da je ona i najranjivija.a to pokazuje i statistika. Podaci govore da je u 2018. godini poginulo 49 motociklista a većina nastradalih su bili mlađi od 27 godina. Neke analize pokazuju da je jedan od glavnih razloga stradanja motociklista nedovoljna i neadekvatna obuka.

Ovi treninzi su osmišljeni kao program dopunske edukacije i obuke motociklista i mopedista u teorijskom i praktičnom delu kako bi unapredili svoja znanja i veštine potrebne za bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

‒ Treća je godina kako Agencija za bezbednost saobraćaja finansira ovaj projekat.Prve godine bio je to pilot projekat koji se pokazao veoma uspešnim pa su od prošle godine u njega uključeni i mopedisti , ljudi koji voze taj skuter stil i koji se malo razlikuje od motocikla ‒ rekao je za naš portal Miodrag Dimitrijević, instruktor na ovom treningu.

„Bolje je izgubiti tren u životu nego život u trenuˮ bila je osnovna poruka mladim aleksinačkim motociklistima koju im je Dimitrijević uputio kroz četrdesetpetominutno predavanje ilustrovano brojnim primerima iznenadnih situacija u saobraćaju koje se ne mogu rešiti samo iskustvom već i pravilima koja se moraju poštovati i naučiti.

Nakon teorijskog dela, za aleksinačke motocikliste su na poligonu organizovane praktične vežbe u kontrolisanim uslovima.

‒ Određene situacije podrazumevaju panično kočenje, izbegavanje prepreka koje se pojavljuju ispred motocklista, način vožnje motocikla kroz krivinu, položaj tela, tehniku vođenja pogledom i tehniku obrnutog upravljanja ‒ objašnjava Miodrag Dimitrijević.

Današnju obuku prošlo je 15 motociklista sa teritorije opštine Aleksinac.

Više fotografija možete pogledati na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + one =