Боље изгубити трен у животу него живот у трену

Пројекат Агенције за безбедност саобраћаја под називом „Тренинг безбедне вожње за мотоциклисте и мопедистеˮ данас је у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја на путевима општине Алексинац одржан и у нашем граду.

Циљ пројекта је повећање безбедности ове групе учесника у саобраћају с обзиром да је она и најрањивија.а то показује и статистика. Подаци говоре да је у 2018. години погинуло 49 мотоциклиста а већина настрадалих су били млађи од 27 година. Неке анализе показују да је један од главних разлога страдања мотоциклиста недовољна и неадекватна обука.

Ови тренинзи су осмишљени као програм допунске едукације и обуке мотоциклиста и мопедиста у теоријском и практичном делу како би унапредили своја знања и вештине потребне за безбедно учествовање у саобраћају.

‒ Трећа је година како Агенција за безбедност саобраћаја финансира овај пројекат.Прве године био је то пилот пројекат који се показао веома успешним па су од прошле године у њега укључени и мопедисти , људи који возе тај скутер стил и који се мало разликује од мотоцикла ‒ рекао је за наш портал Миодраг Димитријевић, инструктор на овом тренингу.

„Боље је изгубити трен у животу него живот у тренуˮ била је основна порука младим алексиначким мотоциклистима коју им је Димитријевић упутио кроз четрдесетпетоминутно предавање илустровано бројним примерима изненадних ситуација у саобраћају које се не могу решити само искуством већ и правилима која се морају поштовати и научити.

Након теоријског дела, за алексиначке мотоциклисте су на полигону организоване практичне вежбе у контролисаним условима.

‒ Одређене ситуације подразумевају панично кочење, избегавање препрека које се појављују испред мотоцклиста, начин вожње мотоцикла кроз кривину, положај тела, технику вођења погледом и технику обрнутог управљања ‒ објашњава Миодраг Димитријевић.

Данашњу обуку прошло је 15 мотоциклиста са територије општине Алексинац.

Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × four =