Bogat program kulturnih dešavanja u Žitkovcu

Udruženje stvaralaca u kulturi „Zavičajˮ iz Žitkovca i za ovu godinu priprema niz kulturnih dešavanja i manifestacija a ovogodišnji Program rada i finansijski plan dobio je punu podršku članova na godišnjoj skupštini koja je održana na drugi rođendan udruženja.

Na godišnjoj skupštini je istaknuto da je tokom prve dve godine postojanja i rada udruženja realizovan veliki broj programa koji je finansiran isključivo od članarina, a da će ove godine rad „Zavičajaˮ biti potpomognut i sredstvima koje je opredelila lokalna samouprava.

Pored već uobičajenih kulturnih aktivnosti, planirana je i manifestacija „Dani satireˮ koja će se održati poslednjeg vikenda u maju u znak sećanja na meštanina Žitkovca Pavla Tončića, aforističara i pesnika. Tim povodom biće raspisan nagradni konkurs za najbolji aforizam. Osim nagrada koje će dodeliti udruženje „Zavičajˮ biće dodeljena i specijalna nagrada porodice Tončić.

Planom i programom predviđeno je i „Kulturno letoˮ koje će obogatiti pesničke večeri, izložbe, filmske i pozorišne predstave i nastupi Kulturno – umetničkih društava.

Meštane Žitkovca i okolnih mesta očekuje i nešto drugačije obeležavanje Sabora Svetog Arhangela Gavrila, 26. jula. Naime, veče narodnih pesama i igara biće tematski posvećeno reci Moravi pa će se na repertoaru naći isključivo pesme u kojima je opevana Morava.

Udruženje „Zavičajˮ će zajedno sa Crkvenom opštinom Žitkovac učestvovati u restauraciji vodotornja na železničkoj stanici koji će nakon sanacije i uređenja dobiti sasvim drugu namenu.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − ten =