Besplatno za sportiste

Uoči starta novog šampionata, grupa fudbalera i fudbalerki sa područja aleksinačke opštine ovih dana obavila je lekarske preglede koji su, prema Zakonu o sportu, obavezni za sve sportiste na svakih šest meseci. Pregledi su, inače, besplatni, a obavljeni u salonu OFK Napretka na Gradskom stadionu u Aleksincu.

‒ Cilj ovakvih pregleda je da se utvrdi opšta zdravstvena sposobnost za obavljanje sportskih aktivnosti svih aktivnih sportista, a naročito dece koja su prvi put došla na pregled ‒ kaže dr Ivan Nikodijević, specijalista medicine sporta iz Sokobanje koji je ovaj posao obavio zajedno sa medicinskim osobljem ovdašnje Opšte bolnice.

‒ Bitno je da radimo preglede koji su po Zakonu o sportu definisani, a to znači da radimo EKG preglede, laboratorijske analize, uključujući osnovnu krvnu sliku, urin i šećer i klinički pregled. Ako se eventualno nešto pronađe, onda idemo dalje sa detaljnim pregledima kao što je test opterećenja, ultrazvučni pregled i tako dalje ‒ naglašava dr Nikodijević. 

Pregledi se već drugu godinu obavljaju o trošku lokalne samouprave, a na osnovu ugovora između Sportskog saveza opštine i Opšte bolnice.

 

3 komentara

  1. Analiza krvi nije radjena, kao ni analiza urina! Ja sam bila na tom “pregledu” tako da nije prethodni komentar postavljen tek tako, iz dosade, vec zato sto je obesmisljen nacinom rada.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × two =