Besplatni saveti za roditelje

Od sutra pa do sredine maja meseca, svake srede u Domu kulture održavaće se besplatna radionica pod nazivom „Izazovi roditeljstvaˮ. Dvadeset jednočasovnih radionica, u organizaciji Centra za kulturu i umetnost Aleksinac biće inspirisano roditeljstvom u različitim uzrasnim izazovima. Kako kažu organizatori, generalno cilj ovih radionica je podrška roditeljima za unapređenje roditeljskih kompetencija i na ovim radionicama planiraju da prođu kroz različite faze roditeljstva.

‒ Krećemo od perioda trudnoće, prelazimo kroz period kada porodica dobije bebu, zatim kada ima malo dete predškolskog i ranoškolskog uzrasta, to je negde od prvog do četvrtog razreda, a potom dete uzrasta od petog do osmog razreda. Zatim se bavimo sa onima koji u porodici imaju dete srednjoškolca, a onda kada je odraslo i traži svoji profesionalni i lični put. Negde na kraju razgovaraćemo i o izazovima roditeljstva kada roditelji imaju decu koja su i sama roditelji i imaju svoje formirane porodice ‒ najavljuje voditelj ove radionice psiholog Suzana Zdravković.

Organizatori pozivaju roditelje nezavisno od toga da li je to samohrani roditelj, razvedeni ili u braku, nezavisno da li je majka ili otac u pitanju da prisustvuju ovoj radionici. To mogu da budu i hranitelji i staratelji dece, dakle svako ko se bavi detetom, njegovim odrastanjem, njegovim vaspitanjem.

‒ Roditeljstvo je izazovno. Sada se zaista susrećemo sa tim da u vaspitanju i odrastanju dece veliku ulogu igraju mediji, veliku ulogu igraju mnogi različiti faktori, a imam utisak, roditelji sve manje. Jako je zahtevno biti roditelj deteta u bilo kom uzrastu i onda smatram da je eto i važno da pokušamo da osnažujemo jedni druge i da se na takav način borimo da podržimo našu decu ‒ dodaje Suzana.

Radionice će biti realizovane u prostoru Doma omladine ili galerije sredom od 18 časova, a poželjno je da radi kontinuiteta u radu prijavljeni roditelji redovno dolaze na radionice. To nije uslov, pa se roditelji mogu uključivati i kasnije tokom same realizacije radionica, napominju organizatori.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven − 1 =