Bečki i aleksinački Karitas pomažu obrazovanje dece

Karitas Aleksinac nedavno je posetila grupa saradnika iz Karitasa Austrije iz Beča. Cilj posete bio je uvid u projekat koji finansiraju, ali i razgovor o budućoj zajedničkoj saradnji. Osmoro saradnika iz Beča, koje je predvodila Birgit Ertl Kostler, u Aleksincu ugostio je Goran Žalac, direktor aleksinačkog Karitasa sa svojim saradnicima.

 

Karitas Beč finansira, a Karitas Aleksinac realizuje, projekat pomoć deci u obrazovanju kroz razne aktivnosti kao što su: kupovina užine, udžbenika, karte za prevoz, dopunska nastava iz engleskog jezika i informatike, dopunsku nastavu za romsku decu i medicinska pomoć romskim porodicama.

 

Tokom boravka u Aleksincu predstavnici Karitasa Beč obišli su korisnike programa i razgovarali sa realizatorima projekata u prostorijama Karitasa. Karitas Aleksinac ostvaruje odličnu saradnju sa Poljoprivrednom školom, a takođe sprovodi i program druge šanse za romsku decu iz Žitkovca, Prćilovice i Aleksinačkog Rudnika.

Predstavljeni su i projekti „Your Jobˮ, koji je počeo maja ove godine, a obuhvata obuku i pomoć pri zapošljavanju mladih, i hostel „Terasijanumˮ, projekat socijalnog preduzetništva. Težište susreta bila je dalja saradnja i pomoć u nastavku finansiranja ovog projekta, ali i drugih projekata koje Karitas Aleksinac realizuje, kao što su Vešeraj, lična i kućna nega.

Po završetku boravka, saradnici Karitasa Beč bili su gosti Etno udruženja „Kormanˮ iz istoimenog mesta i imali su prilike da probaju specijalitete koje prave vredne žene ovog udruženja.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 4 =